Netwerken bij wielerronde

Economie & recht Deze rubriek belicht wekelijks kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

Foto iStock
Foto iStock

Netwerken is een van de taken van de commercieel directeur. Als na een jaar zijn tijdelijke contract niet wordt verlengd, stapt hij naar de rechter omdat, onder meer, schade aan zijn fiets door zijn voormalige werkgever moet worden betaald. Volgens de man is de fiets „beschadigd geraakt tijdens het uitoefenen van zijn werk”. Want, zo verklaart hij bij het gerechtshof in Den Bosch, hij had „uit hoofde van zijn functie” meegedaan aan een wielerronde, om daar te netwerken. En daar was de fiets beschadigd geraakt. De schade was niet met opzet of door bewust roekeloos gedrag van hem ontstaan en daarom moet zijn werkgever de schade betalen, meent de man.

Zijn oud-werkgever ziet dat anders: wielrennen is de hobby van de man en daarom had hij meegedaan aan de wielerronde. Er was geen enkele verplichting om aan de ronde, op een zaterdag, mee te doen. Sterker nog, de werkgever was niet eens op de hoogte van de plannen van de commercieel directeur om de tour te fietsen.

Het hof gaat mee in de redenering van de werkgever, met name omdat deelname niet verplicht was. De man besloot zelf op de fiets te stappen aldus het hof „terwijl hij ook had kunnen volstaan met het zijn van toeschouwer of supporter en dan dezelfde netwerkmogelijkheden had gehad”. De commercieel directeur wordt in het ongelijk gesteld.

Uitspraak: ECLI:NL:GHSHE:2019:4087