Moord op journalist bedreigt nu de regering in Malta

Politieke crisis De druk op premier Joseph Muscat om af te treden neemt toe na de arrestaties van zijn kabinetschef Keith Schembri en diens arts.

Een poster met daarop premier Muscat (midden), zijn kabinetschef Schembri (links) en minister Mizzi. De drie zijn mogelijk betrokken bij de moord op journalist Caruana Galizia.
Een poster met daarop premier Muscat (midden), zijn kabinetschef Schembri (links) en minister Mizzi. De drie zijn mogelijk betrokken bij de moord op journalist Caruana Galizia. Foto Guglielmo Mangiapane /Reuters

Malta verkeert in een totale regeringscrisis nu leden van de regering van premier Joseph Muscat tot over hun oren betrokken lijken bij de moord, twee jaar geleden, op de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia.

Muscats kabinetschef Keith Schembri trad dinsdag af nadat de politie hem arresteerde wegens mogelijke betrokkenheid bij de zaak. Kort daarna maakte minister van Toerisme Konrad Mizzi, een bondgenoot van Schembri, ook zijn vertrek bekend. De minister van Economische Zaken, Christian Cardona, besloot zichzelf dinsdag op non-actief te stellen. Hij werd eveneens verhoord. Alle drie ontkennen betrokkenheid bij de moord. Woensdag werd bekend dat Schembri voorlopig vast blijft zitten.

Schembri en Mizzi worden al langer verdacht van betrokkenheid bij de moord op Caruana Galizia. De bekende Maltese onderzoeksjournalist stond op het punt een corruptieschandaal rond de twee te onthullen, toen haar auto werd opgeblazen door een bom.

Tienduizenden lezers

De 53-jarige Caruana Galizia schreef jarenlang over corruptie in de Maltese politiek en zakenwereld. Haar weblog Running Commentary trok dagelijks tienduizenden lezers. De moord houdt Malta al twee jaar in zijn greep, maar het politieonderzoek kwam traag van de grond.

Lees ook: Maltese journalist komt om door autobom

Vorige week kwam het onderzoek op stoom na de arrestatie van de bekende Maltese zakenman Yorgen Fenech, eigenaar van een bedrijf dat een energiecentrale op Malta exploiteert. Hij probeerde per schip het eiland te ontvluchten nadat hij door een eerder aangehouden taxichauffeur was genoemd als opdrachtgever van Caruana Galizia’s moord. Fenech werd op de Middellandse Zee aangehouden en 48 uur vastgezet. Hij werd vrijgelaten, opnieuw gearresteerd en weer vrijgelaten. Woensdagmiddag werd Fenech opnieuw aangehouden. De politie heeft opnieuw 48 uur om een officiële aanklacht tegen hem te formuleren, schrijft The Times of Malta. Volgens de krant zou Fenech hopen op een pardon van premier Muscat, in ruil voor informatie over de moord. Familieleden van de vermoorde journalist vrezen dat Muscat daarmee akkoord kan gaan en eisten woensdag een onderhoud met de aanklager.

Fenechs arrestatie volgde op die van zijn persoonlijke arts, Adrian Vella. Die werd woensdagochtend gearresteerd omdat hij Fenech geholpen zou hebben geheime boodschappen door te geven aan Schembri. Volgens nieuwssite Malta Today zou de arts zijn patiënt afgelopen weekeinde onterecht in het ziekenhuis hebben opgenomen, opdat die zijn politieverhoor kon omzeilen. Dat werd 24 uur na de opname voortgezet.

Woedende menigte

De verdenkingen tegen de regeringsleden brengen premier Joseph Muscat in grote verlegenheid. Maandag verzamelde zich, voor de vierde keer in een week, een woedende menigte voor het Maltese parlement om Muscats aftreden te eisen. Onder het roepen van leuzen bekogelden demonstranten ministeriële auto’s met eieren, schreef Malta Today. De drie zoons van Caruana Galizia, die al twee jaar gerechtigheid eisen, voeren de druk op via sociale media, waar zij berichten posten over de Maltese ‘maffiastaat’ en de regering oproepen tot aftreden.

Noot: op donderdag 27 november om 16:40 is dit artikel geactualiseerd met informatie over de jongste arrestatie van Yorgen Fenech.