Kabinet wil beëindigen religieuze huwelijken vergemakkelijken

Rechters moeten een burgerlijk en religieus huwelijk tegelijkertijd kunnen beëindigen om ‘huwelijkse gevangenschap’ tegen te gaan.
Minister Sander Dekker passeert een toevallige bruid op het Binnenhof afgelopen zomer.
Minister Sander Dekker passeert een toevallige bruid op het Binnenhof afgelopen zomer. Foto Remko de Waal/ANP

Het kabinet wil dat het makkelijker wordt om religieuze huwelijken te ontbinden. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) heeft daar woensdag een wetsvoorstel voor ingediend. De wetswijziging moet ervoor zorgen dat niemand in ‘huwelijkse gevangenschap’ blijft als zijn of haar echtgenoot niet wil meewerken aan een echtscheiding.

Naast een burgerlijk huwelijk kunnen partners ook een huwelijk aangaan op basis van religie, zoals het kerkelijk huwelijk. Deze huwelijken worden nu niet altijd tegelijkertijd beëindigd door de rechter. Als een van de twee huwelijkspartners wil scheiden maar de echtgenoot niet, kan het religieuze huwelijk alleen worden beëindigd met een tweede rechtsgang. Het kabinet wil dat rechters de mogelijkheid krijgen om dit in één procedure te regelen.

Daarnaast wil het kabinet vastleggen dat beide echtgenoten „in beginsel verplicht” zijn om mee te werken aan een religieuze echtscheiding. „Iedereen moet de vrijheid hebben om te scheiden en om zijn of haar leven weer los van elkaar te kunnen voortzetten”, aldus minister Dekker. Bij enkel beëindiging van een burgerlijk huwelijk kan een echtpaar in de ogen van een religieuze gemeenschap gehuwd blijven.

Lees ook dit opiniestuk: Een religieus huwelijk mag scheiden niet in de weg staan