Brieven

Hypocriet: wel racisme maar niet homofobie bestrijden

Net als vele anderen was ik geraakt door de oprechte woede van voetballer Ahmad Mendes Moreira toen hij racistisch werd bejegend. Oranjespeler Georgino Wijnaldum en bondscoach Ronald Koeman verdienen lof voor hun glasheldere stellingname: van het veld af bij racistische uitingen. Het is een schande dat we daar anno 2019 nog over moeten discussiëren.

Die discussie en de massale publieke bijval zijn echter hypocriet als niet ook de homofobie in die kringen wordt aangepakt. Ik zou diezelfde voetballers en hun supporters ook daarvoor graag in actie willen zien. Waar is de eerste profvoetballer die vertelt homoseksueel te zijn? Waar is het team dat, net als bij de gekwetste Ahmad Mendes Moreira, een arm om de schouder slaat van de homoseksuele voetballer die voor de zoveelste keer melige grappen over homo’s heeft moeten negeren omdat hij anders nadelige gevolgen ondervindt voor zijn carrière? Welke clubbesturen zijn door de KNVB op straat gezet nadat voorzitter Michael van Praag in mei in de Gaykrant vertelde dat zij homoseksuele spelers aanraden in de kast te blijven? Homofobie is in de kern niet anders dan racisme. Misschien kunnen Georgino Wijnaldum en Frenkie de Jong ook daarvoor eens hun armen naast elkaar leggen.