China heeft nu de meeste diplomatieke posten

De groei in het aantal diplomaten heeft alles te maken met de internationale ambities van China, stellen analisten, terwijl de VS hun diplomatie juist afbouwen.
De Chinese vlag buiten de ambassade in Berlijn.
De Chinese vlag buiten de ambassade in Berlijn. Foto Felipa Trueba/EPA

China heeft nu van alle landen wereldwijd de meeste diplomatieke posten. Het land is de Verenigde Staten voorbijgestreefd en heeft nu drie posten meer. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Global Diplomacy Index van de Australische denktank Lowy Institute.

De groei heeft te maken met de internationale ambities van China. Tegelijkertijd hebben de VS sinds het aantreden van president Donald Trump juist flink gesneden in de budgetten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Verenigde Staten blijven wel veruit de meest populaire vestigingslocatie voor een buitenlandse ambassade. Op Amerikaans grondgebied zijn 342 ambassades en consulaten uit 61 landen, versus 256 diplomatieke posten op Chinees grondgebied.

Lees ook deze analyse van VS-correspondent Bas Blokker: Doet het ministerie van Buitenlandse Zaken nog mee in Washington?

Op nummer drie tot en met vijf in de ranglijst van 61 landen met het grootste diplomatieke bereik staan respectievelijk Frankrijk, Japan en Rusland. Nederland staat op de zestiende plaats, met 152 diplomatieke posten.