‘Bezetting universiteit Hongkong beëindigd, demonstranten zijn weg’

Veiligheidspersoneel van de technische universiteit heeft de campus tweemaal uitgekamd en vond geen demonstranten meer.
Dienbladen en andere objecten op de vloer van de kantine van de Polytechnische Universiteit van Hongkong.
Dienbladen en andere objecten op de vloer van de kantine van de Polytechnische Universiteit van Hongkong. Foto Anthony Wallace/AFP

Er zijn geen demonstranten meer aanwezig in de technische universiteit van Hongkong, heeft een medewerker van de universiteit woensdag gezegd tegen persbureau Reuters. Beveiligingsteams van de universiteit zeggen twee keer de campus te hebben uitgekamd en niemand te hebben gevonden. Als het klopt is een einde gekomen aan de twee weken durende bezetting van de universiteit.

„Nu de school zijn zoektocht heeft afgerond, gaat morgen een politieteam naar binnen om gevaarlijke objecten op te ruimen en bewijs te verzamelen”, zei een lokale politiechef woensdag tegen Reuters. De universiteit zegt zo snel mogelijk gewoon weer open te willen gaan.

Honderden demonstranten die strijden voor democratie en tegen de invloed van China op het schiereiland hadden de universiteit gebarricadeerd. Met bakstenen, molotovcocktails en pijl-en-boog namen ze het op tegen de politie, die waterkanonnen en traangas gebruikte. Ook zette de politie hekken om het terrein heen en versperde de bevoorrading.

De demonstranten liepen het risico gearresteerd te worden en een jarenlange gevangenisstraf te krijgen. Vorige week zijn nog 1.100 mensen opgepakt rondom te universiteit, sommigen terwijl ze probeerden te ontsnappen. De sfeer binnenin de universiteit werd steeds wanhopiger en de voorraden raakten op. Dinsdag werd er nog één vrouw gevonden. Ze was „verzwakt en emotioneel instabiel”, meldde de universiteit.