Als de kat buiten loopt, dan is dat ‘in strijd met Europese regels’

Buitenkatten vormen een groot risico voor de beschermde diersoorten en zouden om die reden verboden kunnen worden, zeggen twee juristen.

Foto Getty Images

Het is in strijd met Europese natuurbeschermingsregels om een huiskat buiten te laten lopen. Katten vormen een te grote bedreiging voor beschermde diersoorten, dit betogen rechtsgeleerden Arie Trouwborst en Han Somsen van de Tilburg Universiteit woensdag in het Journal of Environmental Law.

De academici hebben voor hun onderzoek gekeken naar de EU-regels Natura 2000, voor het beschermen van de biodiversiteit, en concluderen dat loslopende, moordlustige katten daarmee in strijd zijn. Huiskatten die buiten komen, zijn een van de grootste gevaren voor klein wild. Dit kan betekenen dat de staat verplicht is het te voorkomen.

Jaarlijks doden katten in Nederland miljoenen kleine dieren. Ook als katten niet doden, richten ze schade aan. Zo brengen ze ziektes met zich mee en hun geur en aanwezigheid veroorzaakt stress bij kleine dieren. Trouwborst en Somsen zijn niet van plan de Nederlandse staat of katteneigenaren voor de rechter te slepen. Wel stellen ze dat er mogelijk een juridische grond is als bijvoorbeeld een natuurbeschermingsorganisatie zo’n zaak wil starten.(NRC)