Dodental na aardbeving Albanië loopt op tot 21

De zwaarste aardbeving in decennia in Albanië heeft in verschillende steden veel schade aangericht. Daarbij zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen.
Een aardbeving met een kracht van 6,4 heeft in Albanië dinsdag veel schade aangericht.
Een aardbeving met een kracht van 6,4 heeft in Albanië dinsdag veel schade aangericht. Foto Florian Goga/Reuters

Het dodental door de zware aardbeving voor de kust van Albanië is dinsdag opgelopen tot 21. Dat meldt persbureau Reuters. Bij de beving, met een kracht van 6,4 de zwaarste in decennia in Albanië, raakten meer dan zeshonderd mensen gewond. Het epicentrum van de schok lag op zo’n dertig kilometer van de hoofdstad Tirana.

De beving heeft vooral veel schade aangericht in Durrës, een grote havenstad. Daar zouden verschillende gebouwen zijn ingestort. Drie personen werden dood onder het puin van gebouwen in de stad gevonden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie overleed een persoon in de noordelijk gelegen stad Kurbin nadat diegene uit paniek uit het raam was gesprongen. Twee anderen kwamen om in de stad Thumane. Een zevende slachtoffer zou zijn omgekomen bij een wegverzakking in de stad Lezha in het noordwesten van Albanië. Het is onduidelijk waar de andere negen doden zijn gevonden.

Aantal gewonden loopt op

Volgens de Albanese minister van Gezondheid Ogerta Manastirliu loopt het aantal gewonden op. In Durrës, Tirana en Thumane zouden zo’n driehonderd mensen zich gemeld hebben in de verschillende ziekenhuizen. Volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS deed de eerste beving zich voor rond 04.00 uur in de ochtend lokale tijd op een diepte van 20 kilometer.

Uren na de aardbeving werd in Bosnië-Herzegovina een zware naschok met een kracht van 5,2 gevoeld. Landen rondom Albanië, zoals Montenegro, Griekenland en Bulgarije meldden na de beving in Albanië ook dat burgers schokken hadden gevoeld.

Twee maanden terug raakten ook al honderden mensen gewond bij een serie van aardbevingen in Albanië. Ook toen lag het epicentrum op zo’n 30 kilometer van de hoofdstad Tirana. Honderden huizen en hoge gebouwen stortten daardoor in.