Zeker 32 doden door overstromingen Congo

De overstromingen in de Democratische Republiek Congo zijn het gevolg van hevige regenval in de nacht van maandag op dinsdag. Er is onduidelijkheid over het precieze dodental.
Een van de straten die weggevaagd is in de Congolese hoofdstad Kinshasa.
Een van de straten die weggevaagd is in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Foto Manu Kalombo/AFP

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn dinsdag zeker 32 mensen omgekomen bij grootschalige overstromingen die het gevolg zijn van hevige regenval. Het precieze dodental is nog onduidelijk en loopt naar verwachting nog op.

De vicegouverneur van Kinshasa zegt tegen persbureau AFP dat de schade enorm is. Volgens internationale persbureaus werden veel mensen meegesleurd in modderstromen en zijn er bruggen en huizen ingestort. Volgens Reuters is zelfs een complete straat in de buurt van de Universiteit van Kinshasa is weggevaagd.

Overstromingen komen vaker voor in de hoofstad van de Democratische Republiek Congo, dat al weken kampt met hevige regenval. De stad met twaalf miljoen inwoners heeft een slecht werkend drainagesysteem en kampt met landerosie en een gebrekkige infrastructuur.

Ook Oost-Afrika kampt met overstromingen. In Kenia zijn vorige week zeker 34 mensen omgekomen door de gevolgen van stortregens.