Twee Nederlandse documentaires winnen een internationale Emmy

De NTR documentaire Dance or Die en Bellingcat – Truth In A Post-Truth World van de VPRO vielen in New York in de prijzen.
Een still uit de documentaire Bellingcat, truth in a post-truth world.

Twee Nederlandse documentaires hebben op maandagavond in New York een internationale Emmy Award gewonnen. Dance or Die van de NTR won in de categorie Arts Programming en Bellingcat - Truth In A Post-Truth World van de VPRO won in de categorie Documentary. De internationale Emmy Awards worden elk jaar uitgereikt aan de beste televisieprogramma’s van buiten de Verenigde Staten.

Dance or Die, van regisseur Roozbeh Kaboly, gaat over een jonge danser in Syrië die zijn droom in een door oorlog verscheurd Damascus probeert te volgen. Hij verlaat zijn vaderland uiteindelijk nadat hij wordt ontdekt door Het Nationale Ballet in Amsterdam. Dance or Die had onder andere concurrentie van de documentaire John And Yoko: Above Us Only Sky.

Bellingcat – Truth In A Post-Truth World werd geregisseerd door Hans Pool, die eerder ook de regie deed van series voor Jelle Brandt Corstius en Adriaan van Dis.

Pools prijswinnende documentaire gaat over het burgerjournalistencollectief Bellingcat, dat onderzoek doet naar de MH17-ramp en het geweld in Syrië. Bij de internationale Emmy Awards wist de documentaire onder andere Altered States van Louis Theroux en Witness: India’s Forbidden Love van Al Jazeera English achter zich te laten.

Philippe Geubels, de Belgische comedian wiens programma Taboe op RTL4 wordt uitgezonden, was genomineerd in de categorie Non-Scripted Entertainment, maar zag die prijs uiteindelijk aan zich voorbijgaan.

Correctie (26 november 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van de maker van Dance or Die verkeerd geschreven. Hij heet Roozbeh Kaboly. Hierboven is dat aangepast.
Correctie (5 december 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd Hans Pool genoemd als maker van de bekroonde documentaire over Bellingcat en als producent van eerdere series. Van zowel de documentaire als de genoemde series voerde Pool de regie. Dat is hierboven aangepast.