RTL stopt voorlopig met verleidingsprogramma’s na wangedrag

Nadat De Villa vorige week van de buis werd gehaald wegens seksueel wangedrag, wil RTL ook andere datingprogramma’s onderzoeken. Temptation Island en Free Love Paradise stoppen daarom per direct.
De deelnemers aan Temptation Island.
De deelnemers aan Temptation Island. Foto Tamara de Kruijff/RTL

RTL stopt voorlopig met de programma’s Temptation Island en Free Love Paradise. Aanleiding is grensoverschrijdend gedrag in het vergelijkbare programma De Villa, dat daarom vorige week van de buis werd gehaald. Programmadirecteur Peter van der Vorst wil uitzoeken of de programma’s op een ethische manier gemaakt worden, zegt hij tegen RTL Nieuws.

In het RTL 5-programma De Villa was te zien hoe twee mannelijke deelnemers zich opdrongen aan vrouwen die ook aan het programma meededen. Twee makers van het programma hadden moeten ingrijpen, vindt Van der Vorst. Zij zijn op non-actief gesteld.

Lees ook: Het leven na Temptation Island: langs de clubs met je ex

Van der Vorst besloot ook de andere datingshows stop te zetten na een gesprek met De Villa-deelnemers die bij de incidenten betrokken waren. „Ik ben me kapot geschrokken”, zegt Van der Vorst daarover tegen RTL Nieuws. „Het is schokkend wat daar op locatie is gebeurd. Vooral de makers van het programma zijn zwaar over hun ethische grenzen heengegaan.” Productiemaatschappij Blue Circle zou deelnemers alcohol hebben gegeven en hen hebben aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag.

‘Guilty pleasure-programma’s’

De programma’s Temptation Island en Free Love Paradise vallen volgens Van der Vorst in hetzelfde genre als De Villa, een genre dat hij omschrijft als „guilty pleasure-programma’s”. Alle drie de shows draaien om schaars geklede jonge mannen en vrouwen die elkaar op tropische locaties verleiden. De programmadirecteur zegt dat de voorlopige tv-stop nodig is om „het vertrouwen in het genre terug te winnen”.

RTL is al vaker in de fout gegaan met realitytelevisie. NRC onthulde drie jaar geleden dat deelnemers aan ‘hulpprogramma’s’ als Een Nieuw Begin en Geef Mij Nu Je Angst misleid werden door de makers. Kandidaten bleken niet tussendoor te kunnen stoppen en amper nazorg te krijgen. Ook deze programma’s werden gemaakt door Blue Circle.

Correctie (26 november 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat op de foto deelnemers aan De Villa te zien zijn. Dat klopt niet, en is aangepast.