Privacy

Personeel van Albert Heijn hoeft toch geen foto in ondergoed op te sturen

Het winkelpersoneel van Albert Heijn krijgt nieuwe bedrijfskleding. Een proef om de kledingmaten te verzamelen door een app is afgeblazen.

De nieuwe bedrijfskleding van Albert Heijn.
De nieuwe bedrijfskleding van Albert Heijn. Foto Ahold Delhaize

Albert Heijn blaast een proef af waarin werknemers van het bedrijf een foto in ondergoed of strakke sportkleding moeten uploaden om zo de maat voor bedrijfskleding te achterhalen. Het supermarktconcern besloot hiertoe maandagavond nadat NRC over een pilot in een AH-filiaal in Nijmegen had bericht.

Volgens Albert Heijn werden werknemers niet verplicht om deel te nemen aan de proef, maar konden zij vrijwillig meedoen. In een mail aan de werknemers van het filiaal, die in handen is van NRC, stond echter wel dat het gebruik van de applicatie „essentieel en verplicht” was. Een woordvoerder van Albert Heijn noemt dat „een communicatiefout”. Werknemers werd gevraagd een foto „in ondergoed of in strakke sportkleding” op te slaan in de app. „En vraag of iemand je kan helpen bij het maken van de foto.”

Lees ook Werknemers Albert Heijn moeten uit de kleren voor nieuwe kleding

De foto’s zouden worden gebruikt om de kledingmaten voor de nieuwe AH-bedrijfskleding te bepalen. Op een poster in de kantine van het filiaal in Nijmegen stond: „Persoonsgegevens worden voor de juiste maatbepaling doorgestuurd aan Albert Heijn.” Werknemers dachten daardoor dat de foto door mensenogen zou worden bekeken, maar volgens AH zou de kledingmaat door een algoritme worden vastgesteld. De applicatie zorgde voor veel commotie op sociale media.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) reageerde maandag al kritisch op het plan. „Het levert een bizarre database op van medewerkers van Albert Heijn, in ondergoed”, zei een woordvoerder. Volgens de toezichthouder gaat het om een kwetsbare groep die beschermd moet worden. „De pasmaat kan op een minder ingrijpende manier worden bepaald.”

Hoe het kon gebeuren dat er een dergelijke procedure is gestart, weet de woordvoerder niet. „Wel wil ik excuses maken aan alle werknemers die hier de dupe van zijn geweest.” AH gaat nu zoeken naar andere manieren om de kledingmaten te verzamelen. „Eerst maar eens evalueren.”