Golfregio

Nederlands marineschip naar Straat van Hormuz

Bij een door Frankrijk geleide missie in de Perzische Golf levert Nederland een marineschip.

De Nederlandse marine doet mee aan een door Frankrijk geleide missie om olietankers op de vaarroutes in de Straat van Hormuz, tussen Iran en Dubai, te beschermen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van persbureau ANP. De missie begint in januari en wordt geleid vanuit een Franse marinebasis in Abu Dhabi. Daarbij wordt het Nederlandse marineschip zes maanden ingezet. Het zou voor Nederland vooral gaan om „waarnemen”, melden anonieme bronnen aan ANP. De kosten voor Nederland zouden naar schatting tussen de 10 en 15 miljoen euro bedragen. Het kabinet geeft volgens het persbureau aanstaande vrijdag officieel groen licht voor de missie. (NRC)