NU.nl stopt met factchecken Facebook

Facebook wilde niet dat NU.nl berichten van politici controleerde. Daarom zet de mediaorganisatie nu de samenwerking stop.
Facebook was in maart 2017 een samenwerking aangegaan met NU.nl. Daaraan is nu een einde gekomen.
Facebook was in maart 2017 een samenwerking aangegaan met NU.nl. Daaraan is nu een einde gekomen. Foto Dado Ruvic/Reuters

NU.nl stopt met het factchecken van Facebook-berichten. De samenwerking tussen de Nederlandse nieuwssite en het Amerikaanse social media-platform liep volgens de redactie van NU.nl spaak omdat Facebook niet wil dat berichten van politici worden gecontroleerd in het kader van de vrijheid van meningsuiting.

NU.nl zegt in een persbericht tegen dat laatste „principiële bezwaren” te hebben. „Omdat wij vinden dat vrijheid van meningsuiting niet betekent dat je de vrijheid hebt om aantoonbare onwaarheden te verspreiden.”

Een andere reden om te stoppen met het factchecken, is dat de nieuwssite de enige partij was die berichten nog controleerde. Voorheen werkte NU.nl samen met Nieuwscheckers, een initiatief van de Universiteit Leiden. Nieuwscheckers stopte ermee na onenigheid over juridische aansprakelijkheid. „Sinds de Universiteit Leiden is gestopt, is er geen vervanger gekomen”, staat in het persbericht van NU.nl. „Dat is jammer, omdat wij juist geloven dat deze wederzijdse controle zorgt voor een sterke fundering van de factchecks.”

Programma verder uitbouwen in Europa

Het controleren op onwaarheden begon in maart 2017, toen Facebook een programma hiervoor lanceerde in verschillende landen. In Nederland startte een samenwerking met NU.nl en de Nieuwscheckers. Als onwaar beoordeelde berichten werden niet verwijderd, maar kwamen wel minder vaak voor in het nieuwsoverzicht van gebruikers. Ook werd er een waarschuwing bij geplaatst.

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen persbureau ANP dat de organisatie van plan is „het programma in Europa - en hopelijk ook in Nederland - verder te blijven uitbouwen.” Facebook werkt nog samen met 55 partijen en controleert berichten in 45 talen.