Recensie

Recensie Film

‘Knives Out’: met al je favoriete ooms en tantes Cluedo spelen

Moordmysterie ‘Knives Out’ is een lekkere film voor de feestdagen: een whodunnit van Star Wars-regisseur Rian Johnson met een sterrencast.

In plaats van Hercule Poirot heet de detective in ‘Knives Out’ Benoit Blanc en wordt hij gespeeld door Daniel Craig.
In plaats van Hercule Poirot heet de detective in ‘Knives Out’ Benoit Blanc en wordt hij gespeeld door Daniel Craig. Foto Claire Folger

Als filmmakers nou gewoon de films gingen (en konden!) maken die ze wilden, zou de jaarlijkse filmoutput er dan niet een beetje gevarieerder uitzien? Kort na elkaar regisseren twee Hollywood-melkkoeien een eigen film, meteen realiseer je je hoezeer de mainstream cinema die persoonlijke stemmen mist. En dan zijn Todd Phillips (The Hangover-trilogie) met Joker en nu Rian Johnson (Star Wars) met het ‘old school’ Agatha Christie-achtige moordmysterie Knives Out misschien niet eens de meest eigenzinnige auteurs die in de filmindustrie rondlopen. Met name Knives Out is gewoon een lekkere film voor de feestdagen, een whodunnit met een sterrencast, een beetje alsof je een avondje met al je favoriete ooms en tantes Cluedo zit te spelen.

Er moet een lijk zijn natuurlijk. Dat behoort toe aan acteur Christopher Plummer (Cluedo clues: zolder, dolk), schrijver van succesvolle detectiveverhalen. En er is een hele rits verdachten, want kinderen Linda (Jamie Lee Curtis), haar echtgenoot Richard (Don Johnson), Walt (Michael Shannon) en Joni (Toni Collette) en al hun kinderen en aanhang lijken allemaal een motief te hebben. In plaats van Hercule Poirot heet de detective van dienst Benoit Blanc en wordt hij gespeeld door Daniel Craig. Het is altijd leuk om James Bond te zien hannesen met familie-intriges. Een speciale rol is weggelegd voor de flashbacks, en dat is slechts een van de ingenieuze trucs die het scenario uithaalt.