Brieven

Brieven 26/11/2019

Boeken

Graag een podcast, NRC

Ik heb altijd met veel plezier naar Boeken met Adriaan van Dis, Jeroen van Kan en de helaas overleden Wim Brands gekeken. VPRO Boeken sneuvelt nu, schreef presentator Jeroen van Kan zaterdag in NRC (NPO, sponsor van de achteruitgang, 23/11). Spijtig dat het programma de laatste tijd regelmatig buiten zijn literaire oevers trad. Laatstelijk nog met het euthanasieboek van Henk Blanken. Goed geschreven, het zal wel. Interessant voor de geïnteresseerden, zeker. Maar met literatuur heeft het weinig te maken. Niet getreurd, want de bijlage Boeken van NRC informeert mij prima. De laatste drie boeken die ik heb aangeschaft naar aanleiding van jullie recensies waren alle drie bingo. De ballen speelden daarbij geen enkele rol. Redactie, aangezien u podcasts maakt, overweeg er dan één zoals VPRO Boeken. Een tafel, twee stoelen en een goede journalist zijn vast te vinden aan het Rokin. Ik doe de koffie!


via nrc.nl

Sinterklaas

Ouders, lieg niet

Ik heb nooit in Sinterklaas geloofd. Wel zetten we onze schoen, bakten we pepernoten en kregen we cadeautjes. Mijn ouders hebben hun kinderen van jongs af aan verteld dat Sinterklaas een verklede man was. Vonden we het feest hierom minder leuk? Absoluut niet. Ik vind het merkwaardig dat sommige ouders het zo belangrijk lijken te vinden dat hun kind ‘gelooft’ in de Sint. Waarom moet een kind geloven dat een oude man met baard een keer per jaar uit Spanje komt? Blijkbaar zijn er ouders die Sinterklaas gebruiken als chantagemiddel. „Als je niet luistert neemt Sinterklaas je mee naar Spanje/krijg je de roe/ga ik Sinterklaas bellen om te zeggen dat je stout bent en dan krijg je geen cadeautjes.” De denkbeeldige grijsaard heeft klaarblijkelijk meer gezag dan papa of mama zelf. Ouders die glashard liegen tegen hun kinderen, is dat eigenlijk niet het vreemdste aan het sinterklaasfeest?

twistgesprek parkeren

Zo fris was die stad niet

Ik ben geen stadsexpert maar meen uit allerhande publicaties af te leiden dat de stad van paard-en-wagen helemaal niet zo fris en groen was (Mensen zonder auto hebben wel/geen recht om een parkeerplek in te richten, 23/11). Stank, stront, alle afval in grond en water laten afvloeien, onhygiënische toestanden. Of de stad daarop en daarvoor gebouwd was, is uiterst dubieus. Die toestand willen we niet terug. De auto neemt veel ruimte in en dat is best een probleem. Eén gezin met twee of drie auto’s is voor het ruimtebeslag zelfs asociaal. Maar zolang deze vroemvroemmaatschappij (groten)deels auto-afhankelijk is, zul je de auto niet kunnen wegtoveren uit het stadsbeeld zonder grote problemen te veroorzaken. Een autoluwe maatschappij is een politieke keuze, die Nederland nog niet heeft gemaakt. Tot dan zijn parkeerplekken nodig naast het al aanwezige groen.

Correcties/aanvullingen

Taghi

In het artikel Neef van ‘topcrimineel’ Ridouan Taghi gearresteerd (21/11, p. 2) is ten onrechte de suggestie gewekt dat twee van de broers van Taghi in Marokko zijn veroordeeld voor hun rol bij een moordaanslag eind 2017 in Marrakech, waarbij per vergissing een zoon van een Marokkaanse rechter is vermoord. Dat klopt niet. Twee broers zijn in de nasleep van het onderzoek naar de vergismoord aangehouden. Een van hen is afgelopen zomer veroordeeld voor zijn rol bij die aanslag. De andere broer is veroordeeld voor hasjhandel. Beide broers ontkennen de beschuldiging aan hun adres en hebben hoger beroep aangetekend.

Van Wijngaarden

In de rubriek ‘De Rechtsstaat’ (Betaalbare rechtshulp, als dat eens zou kunnen, 23/11, p. O7) is abusievelijk het Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD) aangeduid als ‘Van Werkhoven’.