Brexitblog

Grote voorsprong Tories in laatste YouGov-peiling

Vooralsnog verlaat het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

We sluiten dit Brexit-blog af. De meest recente ontwikkelingen rondom de Brexit en de verkiezingen leest u hier.

Grote voorsprong Tories in laatste YouGov-peiling

Premier Boris Johnson ligt met zijn Conservatieve Partij volgens de laatste peiling van YouGov een straatlengte voor op zijn politieke rivalen. Op weg naar de vervroegde verkiezingen van 12 december stevent Johnson af op een ruime meerderheid, zo meldt de opiniepeiler woensdagavond.

Peilingen zijn in het Verenigd Koninkrijk een heikel punt. Dat komt door het Britse kiessysteem, waarbij per district maar één parlementslid wordt verkozen en daardoor stemmen op andere partijen niet meer meetellen. Bij ontwikkelingen in de verkiezingsrace kunnen verschuivingen in bepaalde delen van het land zo plots voor geheel andere landelijke uitslagen zorgen. Desondanks waagt YouGov zich aan een voorspelling, gebaseerd op een groot aantal respondenten in relatief kleine geografische gebieden die de afgelopen week werden ondervraagd. Daarbij houdt de opiniepeiler een slag om de arm omdat het „niet kan vertellen hoe de gedachten van mensen de komende twee weken kunnen veranderen”.

Meerderheid

Wanneer de verkiezingen vandaag gehouden zouden worden, veroveren de Tories 359 zetels. Dat zou een winst betekenen van 42 zetels vergeleken met de vorige verkiezingen in juni 2017. Labour van oppositieleider Jeremy Corbyn zou 211 zetels winnen, maar liefst 51 zetels minder. De kleinere oppositiepartijen Scottish National Party (SNP) en Liberal Democrats komen uit op respectievelijk 43 en 13 zetels. Verder zou de Welshe nationalistische partij Plaid Cymru zijn vier zetels behouden, net als de Groenen hun enkele zetel. De Brexit Party van Nigel Farage, die zich niet verkiesbaar stelde in de kiesdistricten waar de Conservatieven nu de grootste partij vormen, staat op nul zetels.

Gezien de YouGov-peiling zou de partij van Johnson met gemak het Brexit-akkoord, die Britse onderhandelaars met de EU zijn overeengekomen, door het parlement kunnen loodsen. Een absolute meerderheid van 68 zetels zou zelfs de grootste zege betekenen sinds de verkiezingsoverwinning van Margaret Thatcher in 1987. De voorspelling van YouGov zat bij de parlementsverkiezingen van 2017 het dichtst bij de officiële uitslag. Het onderzoeksbureau wordt beschouwd als een van de betere voorspellers en ondervroeg bij deze recente peiling ruim 100.000 Britse kiezers. De peiling is volgens YouGov in 95 procent van de kiesdistricten accuraat. De makers denken dat ze er in ongeveer dertig kiesdistricten naast zullen zitten.

Twee miljoen jonge Britten geregistreerd als nieuwe kiezer

Ruim twee miljoen Britten van 35 jaar of jonger hebben zich in de afgelopen weken laten registreren als kiezer. Dat blijkt uit gegevens van de Britse overheid. In aanloop naar de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk hebben zich inmiddels 3,2 miljoen nieuwe kiezers gemeld. Of het daadwerkelijke aantal nieuwe kiezers echt zo hoog ligt is niet met zekerheid te zeggen, omdat kiezers zich ook al eerder hebben kunnen laten registreren en dat nu om verschillende redenen opnieuw hebben gedaan. Niet alle geregistreerde kiezers gaan ook daadwerkelijk stemmen.

Britten kunnen zich tot dinsdag 23.59 uur lokale tijd registreren als kiezer voor de verkiezingen die op 12 december worden gehouden. Van de ruim drie miljoen nieuwe kiezers is 1,2 miljoen jonger dan 25 jaar. Volgens de Britse kiescommissie staat op dit moment nog een op de drie 18- en 19-jarigen nog niet geregistreerd als kiezer. „Zij lopen nu het risico om buiten de boot te vallen”, zei directeur Craig Westwood. Ook voorafgaand aan de vorige verkiezingen in 2017 was er een piekmoment wat betreft nieuwe, jonge kiezers.

Labour-leider en uitdager van premier Boris Johnson Jeremy Corbyn riep jongeren dinsdag nog via Twitter op te gaan stemmen. Hij hoopt dat zij eerder geneigd zijn op zijn partij te stemmen. „Geslepen verhuurders zijn geregistreerd als kiezer. Slechte bazen staan geregistreerd als kiezer. (…) Ben jij dat ook?", aldus Corbyn.

Diverse bekende jonge Britten, waaronder Game of Thrones-actrice Emilia Clark en rapper Stormzy, spoorden hun jonge landgenoten de afgelopen weken aan zich te laten registreren. De Britse minister van Milieu Michael Gove liet zich dinsdag nog ontglippen dat hij Stormzy een betere rapper vond dat een politiek analist.

Dodgy landlords are registered to vote.

Bad bosses are registered to vote.

And the super-rich who've rigged the system are registered to vote.

Are you?https://t.co/qXdulxPFk2#RegisterToVote

— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) November 26, 2019

Welkom in een nieuw Brexit-blog, waar NRC alle ontwikkelingen rondom de Brexit en de Britse verkiezingen op 12 december bijhoudt. Het voorgaande nieuws leest u hier terug.