Bedenker world wide web

Berners-Lee: plan om internet te beschermen

Tachtig organisaties hebben maandag een actieplan gelanceerd om het internet beter te beschermen tegen nepnieuws en desinformatie. Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web, kondigde het ‘Contract for the Web’ aan in dagblad The New York Times.

In het niet-bindende plan staan negen kernprincipes voor burgers, overheden en bedrijven. Zo staat er in dat burgers het recht moeten hebben altijd van het internet gebruik te kunnen maken en dat overheden dit moeten faciliteren. Ook moet de privacy van burgers worden gewaarborgd. Burgers moeten om het internet veilig te houden de grondrechten van andere gebruikers respecteren. Bedrijven op hun beurt moeten internettoegang toegankelijk en betaalbaar maken. Ook moeten ze zich actief inzetten om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tegen te gaan.

Het plan wordt ondersteund door onder meer Google, Microsoft en Facebook. Ook de digitale burgerbeweging Electronic Frontier Foundation schaart zich achter de doelstellingen. In totaal steunen 150 organisaties het plan. Volgens Berners-Lee hebben Frankrijk, Duitsland en Ghana al toegezegd zich te committeren.

Partijen die het manifest ondersteunen, worden geacht zich aan de negen principes te houden. Van overheden en bedrijven wordt bovendien verwacht dat zij hierop actief beleid voeren. Doen zij dat niet, dan wordt het bedrijf of land van de lijst van ondersteuners gehaald.

Met de aankondiging van het plan wil Berners-Lee waarschuwen voor de toekomst van het internet, als er op korte termijn niets aan de regulatie ervan verandert. (NRC)