WADA-commissie: schors Rusland voor 4 jaar op grote sportevenementen

Een WADA-commissie adviseert om alle Russische sporters de komende vier jaar uit te sluiten van grote toernooien wegens het dopingschandaal.
Door het advies dreigt voor de Russen uitsluiting voor zowel de Olympische Spelen als het EK voetbal van komende zomer.
Door het advies dreigt voor de Russen uitsluiting voor zowel de Olympische Spelen als het EK voetbal van komende zomer. Foto Grzegorz Celejewski/Reuters

Een belangrijke commissie van het internationale antidopingbureau WADA heeft maandag geadviseerd Russische sportploegen de komende vier jaar uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen en andere grote sportcompetities. De aanleiding is het structureel vervalsen van laboratoriumgegevens bij dopingcontroles van Russische sporters.

Ook adviseert de commissie Russische overheidsvertegenwoordigers te weren bij grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en het Europees kampioenschap voetbal van komende zomer. Ook zou de Russische vlag volgens de commissie niet meer moeten worden getoond tijdens deze evenementen en zou Rusland de komende jaren geen grote toernooien meer mogen organiseren.

Neutrale vlag

Wel zou er volgens de commissie een uitzondering moeten komen voor Russische sporters die kunnen aantonen dat ze nooit onder verdenking stonden of met verdachte coaches of artsen hebben gewerkt. Als het bestuur van WADA het advies overneemt, mogen zij wel onder neutrale vlag meedoen - iets wat al eerder gebeurde bij de Olympische spelen van 2018.

Afgelopen zaterdag adviseerde de commissie al om het Russische antidopingbureau Rusada opnieuw te schorsen wegens „onregelmatigheden” die zijn aangetroffen in urine- en bloedmonsters. Toen al werd er gespeculeerd dat deelname aan de Olympische Spelen mogelijk in gevaar zou komen voor Rusland.

Op 9 december beslist het bestuur van WADA of de adviezen van de commissie worden gevolgd en Rusland daadwerkelijk wordt geschorst.