Verontwaardiging over ‘Sieg Heil’ van Marco van Basten

Nazigroet Oud-topvoetballer Marco van Basten zei ‘Sieg Heil’ op tv en bood meteen excuses aan. Zijn werkgever Fox gaat met hem in gesprek.

Oud-voetballer Marco van Basten krijgt felle kritiek in binnen- en buitenland nadat hij zaterdag in een televisie-uitzending van Fox Sports ‘Sieg Heil’ heeft gezegd. Hij deed dat in een weekeinde waarin het profvoetbal in het teken stond van de strijd tegen racisme.

Van Basten deed de uitspraak na een interview van Hans Kraay jr. met de Duitse trainer Frank Wormuth van voetbalclub Heracles Almelo in het Duits, voorafgaand aan het duel tegen Ajax. De microfoon van Van Basten, die voor Fox Sports wedstrijden in de eredivisie analyseert, stond op dat moment aan, waardoor de opmerking live te horen was.

De oud-international bood in de rust van de wedstrijd tussen Ajax en Heracles excuses aan. Hij zei dat het niet zijn bedoeling was geweest mensen te choqueren, maar dat hij de spot wilde drijven met het gebrekkige Duits van interviewer Kraay. Van Basten heeft Heracles-trainer Wormuth na afloop gebeld om excuses te maken.

Een woordvoerder van Fox Sports zei deze maandag dat de zender gesprekken voert met Van Basten. Of hij bij de eerstvolgende uitzending aanwezig zal zijn, is niet bekend.

‘Fundamenteel probleem’

Opnames van het incident gingen al snel rond op sociale media, waar kijkers met ontzetting reageerden op de nazigroet van de voormalig wereldvoetballer van het jaar. Het Nederlandse Centrum voor Informatie Documentatie Israël (CIDI) reageerde verontwaardigd op de woorden van Van Basten. „We hebben een fundamenteel, structureel probleem”, schreef CIDI-directeur Hanna Luden op Twitter.

Ook in Duitsland werd fel gereageerd op de uitspraak. Dagblad Bild noemde de uitspraak van Van Basten een „schandaal” en wees op de extra aandacht voor racisme, nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vorige week racistisch werd bejegend door fans van FC Den Bosch. Bij alle profduels, en in veel amateurwedstrijden, werd dit weekeinde daarom in de eerste minuut niet gevoetbald.

„Die initiatieven lijden nu schade door de opmerking van Van Basten”, schreef Bild. Volgens Der Spiegel was Van Basten een „grote speler op het veld”, maar nam hij als tv-analist „de verkeerde afslag”.