Twee racistische incidenten bij amateurwedstrijden

Opstootjes Wedstrijden in Arnhem en Emmen werden zondag stilgelegd nadat supporters Zwarte Piet-verwijzingen naar spelers riepen.

In het amateurvoetbal werden zondag twee wedstrijden stilgelegd na racistische uitingen uit het publiek. Bij de hoofdklassewedstrijd V.V. Emmen tegen JOS Watergraafsmeer ontstond een opstootje toen een Amsterdamse speler door een Emmense supporter werd uitgemaakt voor Zwarte Piet. In Arnhem werd een wedstrijd vroegtijdig afgefloten nadat een supporter van Eldenia een speler van het Utrechtse Sporting ’70 ‘roetveegman’ noemde.

„Ze mogen me uitschelden voor klootzak, maar zeker in deze tijd komt uitschelden voor ‘Zwarte Piet’ extra gevoelig over.”, zei de JOS Watergraafsmeer-verdediger Richmond Bossman na afloop van de wedstrijd tegen Dagblad van het Noorden. De racistische uitingen waren op hem gericht. Bossman: „We begonnen nota bene met een minuut stilte tegen rassendiscriminatie op het voetbalveld.”

Spelers van JOS sprongen over de hekken, om verhaal halen bij de man die de woorden vermoedelijk had geroepen. Er werd geduwd en getrokken, waarna de scheidsrechter de wedstrijd stillegde. De man die Bossman beledigde, werd door de club van het terrein gestuurd. Hij heeft volgens het bestuur zijn excuses aangeboden. „Er zullen gepaste maatregelen worden genomen tegen deze bezoeker", schreef de club op Facebook.

Een vergelijkbaar incident in Arnhem leidde tot een vroegtijdig einde van de wedstrijd, schreef de Gelderlander. Er was al een opstootje ontstaan aan de zijlijn, vlak voor het eindsignaal. De scheidsrechter stond daarbij, dus hoorde de racistische opmerking uit het publiek naar eigen zeggen goed. ‘Ga weg roetveegman’, zou er zijn geroepen. De wedstrijd werd niet meer hervat.

De clubs hebben zich verontschuldigd voor het gedrag van bezoekers. De scheidsrechters zeggen van beide incidenten melding te maken bij de voetbalbond KNVB. Die laat op haar beurt weten de incidenten uit de media vernomen te hebben, maar de zaken nog niet formeel bekeken te hebben. Dat gebeurt pas als de wedstrijdformulieren binnen en verwerkt zijn, later deze week.

De KNVB zal volgens de woordvoerder de „gebruikelijke procedure” volgen. „Het enige is: omdat het racistische incidenten zou betreffen, liggen ze wat meer onder een vergrootglas.”