Trumpblog

Trump en zijn advocaat niet naar hoorzitting impeachment

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Trump en zijn advocaat niet naar hoorzitting impeachment

Donald Trump gaat deze woensdag 4 december niet naar de hoorzitting over zijn mogelijke impeachment en stuurt ook geen advocaat, meldt persbureau Reuters. Volgens het Witte Huis gaat het onderzoek naar de Oekraïne-affaire er niet eerlijk aan toe. De juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden had Trump tot zondagavond (lokale tijd) de tijd gegeven om te laten weten of hij al dan niet zou verschijnen bij de hoorzitting.

„Er kan niet van hem worden verwacht deel te nemen aan een hoorzitting, terwijl de getuigen nog niet bekend zijn”, schrijft adviseur Pat Cipollone van de president in een brief aan de commissie. Daarin zet hij ook vraagtekens bij het hele onderzoek naar de mogelijke afzetting van Trump: „Het is onduidelijk of de commissie Trump een eerlijk proces zal toestaan via aanvullende hoorzittingen.”

Op de hoorzitting zullen vooral juridisch specialisten worden gehoord over de vraag of de daden van Trump in de Oekraïne-affaire een afzettingsonderzoek rechtvaardigen. Trump zou alleen militaire hulp aan Oekraïne hebben willen hervatten als president Volodymyr Zelensky een onderzoek in zou stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon.

Trump heeft het Oekraïne-onderzoek herhaaldelijk bestempeld als een grote heksenjacht, maar liet twee weken geleden via Twitter weten serieus te overwegen te gaan getuigen voor de speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden, die onderzoekt of er daadwerkelijk een impeachmentprocedure tegen de president moet worden begonnen:

....that I testify about the phony Impeachment Witch Hunt. She also said I could do it in writing. Even though I did nothing wrong, and don’t like giving credibility to this No Due Process Hoax, I like the idea & will, in order to get Congress focused again, strongly consider it!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 18, 2019

Voorzitter Jerrold Nadler van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden zei vorige week dat Donald Trump óf moet komen opdagen bij de eerstvolgende hoorzitting óf moet stoppen met klagen.

Demonstranten Hongkong danken Trump en VS voor steun

Demonstranten in Hongkong bedanken de Amerikaanse president Trump. Foto Thomas Peter/Reuters

Honderden demonstranten in Hongkong trokken zondag naar het consulaat van de Verenigde Staten om het land en zijn president te bedanken voor hun steun in de strijd tegen de Chinese regering. „Bedankt president Trump voor uw grote cadeau aan Hongkong. God zegene de Verenigde Staten van Amerika,” zei een van de demonstranten in de semi-autonome Chinese stad.

De demonstranten deden een verder beroep op president Donald Trump om Hongkong te bevrijden, meldt persbureau AP. De Amerikaanse Senaat nam twee weken geleden een wet aan ter ondersteuning van de mensenrechten in Hongkong. Trump bekrachtigde de wet, die fel bekritiseerd werd door China, deze week.

De wet bepaalt dat de speciale handelsstatus die de Verenigde Staten aan de stadstaat toekennen ieder jaar geëvalueerd moet worden. De status blijft alleen behouden als Hongkong voldoende autonoom blijft. Ook kunnen er sancties opgelegd worden aan personen die de mensenrechten schenden. Een tweede wet verbiedt onder meer de levering van traangas en rubberen kogels. Demonstranten eisten zondag een einde aan de inzet van traangas door de oproerpolitie in Hongkong.

Na de manifestatie bij het Amerikaanse consulaat trokken de demonstranten door naar het belangrijke winkeldistrict Tsim Tsa Tsui. Daar werden ze met traangas verdreven, meldt persbureau Reuters.

'Uit respect voor Xi'

Het Witte Huis liet na het ondertekenen van de wetten door Trump een verklaring uitgaan. Daarin zei de Amerikaanse president de wetten te hebben getekend „uit respect voor president Xi, China en de inwoners van Hongkong”. Trump hoopt dat het conflict „vriendschappelijk beëindigd” kan worden.

China, dat de aanhoudende demonstraties in Hongkong als binnenlandse aangelegenheid beschouwt en daarbij geen externe bemoeienis duldt, waarschuwde de Verenigde Staten eerder voor „negatieve gevolgen”.

Trump: onderhandelingen met de Taliban lopen

De vredesonderhandelingen tussen de VS en de Taliban zijn volgens president Trump weer hervat. Dat zei het Amerikaanse staatshoofd donderdag tijdens een onverwacht bezoek aan Afghanistan. Het is voor het eerst sinds zijn aantreden dat Trump een bezoek brengt aan het door oorlog verscheurde land.

Trump beëindigde de onderhandelingen met de Taliban in september, omdat de extremistische groepering in de aanloop naar de Afghaanse verkiezingen meerdere aanslagen pleegde. „De Taliban willen een overeenkomst”, zei Trump nu tijdens een toespraak voor militairen. De VS vechten inmiddels achttien jaar in Afghanistan. „Wij hebben ontmoetingen met ze en zeggen dat er een wapenstilstand moet komen. Ze wilden geen wapenstilstand en nu willen ze wel een wapenstilstand, geloof ik. Ik denk dat het gaat lukken.”

President Trump hield donderdag een toespraak voor militairen in Afghanistan. Foto Tom Brenner/Reuters

Volgens de president gaan de VS ook „substantieel” troepen terugtrekken, maar hij zei niet om hoeveel militairen het zou gaan. Momenteel zijn ongeveer 12.000 Amerikaanse troepen in Afghanistan gestationeerd.

Thanksgiving

De president landde donderdagavond op het vliegveld van Bagram, ten noorden van de hoofdstad Kabul. De dag was niet zomaar uitgekozen: donderdag is het Thanksgiving, de belangrijke Amerikaanse feestdag. Na aankomst bracht hij zo'n tweeënhalf uur door met militairen en hield hij een toespraak. Ook werd kalkoen gegeten, wat traditie is op Thanksgiving.

Lees het interview met een Afghanistan-expert: ‘Praten met Taliban blijft in ieders belang’

De meeste Amerikanen willen dat er een einde komt aan de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan, de langste oorlog van de de VS ooit. Een belangrijke campagnebelofte van Trump was dat hij een einde zou maken aan de „eindeloze oorlogen” waar het land in verzeild is. Inmiddels heeft de president na aandringen van zijn legerleiding toegezegd dat hij niet helemaal uit Afghanistan weg wil zonder overeenkomst met de Taliban.

Trump moet 'stoppen met klagen' als hij wegblijft bij hoorzitting

Donald Trump moet óf komen opdagen bij de eerstvolgende hoorzitting in de impeachmentprocedure tegen hem, óf „stoppen met klagen”. Dat zei Jerrold Nadler, de voorzitter van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden, dinsdagavond tegen Amerikaanse media. De Democraat heeft de president een brief gestuurd om hem „eraan te herinneren” dat hij volgende week woensdag welkom is en zijn advocaten getuigen mogen ondervragen.

Twee weken geleden begonnen de eerste openbare hoorzittingen van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Die zijn inmiddels afgerond en de commissie rapporteert nu zijn bevindingen. Daarna is het de beurt aan de juridische commissie van het Huis, een nieuwe stap in de impeachmentprocedure die kan leiden tot afzetting van de president. De hoorzitting van woensdag 4 december is de eerste van de juridische commissie. Op die dag wordt de grondwettelijke basis voor impeachment besproken.

Lees ook: Republikeinen zien verhoren nu ook als een kans

'Voorrecht'

In de brief aan Trump schrijft Nadler dat zijn commissie de hoorzitting als een kans beschouwt om de historische en constitutionele basis van impeachment te bespreken. Het is een „voorrecht” om als president aanwezig te mogen zijn, schrijft Nadler. Volgens de juridische adviseurs van Trump is het onderzoek naar zijn mogelijke afzetting ongeldig, onwettig, oneerlijk, zonder precedent en zonder basis. Trump heeft tot zondagavond de tijd om te laten weten of hij komt.

In het impeachmentonderzoek wordt gekeken of Trump Oekraïne onder druk heeft gezet om zijn Democratische rivaal Joe Biden te onderzoeken. Zodra de hoorzittingen zijn afgerond, wordt bepaald of het Huis de president schuldig acht aan de feiten waarvan hij wordt beschuldigd. Daarna is het aan de Senaat om als een soort rechtbankjury te oordelen. Om Trump af te zetten, moet tweederde van de Senaat daarmee instemmen. Daarvoor moeten twintig Republikeinen de president laten vallen, waar vooralsnog geen aanwijzingen voor zijn.

Jerrold Nadler, voorzitter van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. Foto Patrick Semansky/AP

Hond die hielp bij missie Al-Baghdadi krijgt heldenonthaal

Legerhond Conan is maandag geëerd door de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. De Mechelse herder, die volgens de Nederlandse hondentrainer Marco van Hoof zou zijn opgeleid in Nederland, hielp bij het uitschakelen van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en kreeg daarom een medaille en een plaquette voor haar speurwerk, meldt CNN.

Bij de klopjacht blies Al-Baghdadi zichzelf eind oktober samen met twee kinderen op in een doodlopende tunnel in Syrië. Het dier raakte volgens generaal Mark A. Milley, die de leiding had over de missie, lichtgewond bij de actie tegen Al-Baghdadi. Inmiddels is ze weer aan het werk. „Conan was zeer zwaar gewond en ze dachten dat ze misschien niet meer zou herstellen. Maar ze herstelde erg snel en heeft sindsdien zeer belangrijke invallen gedaan”, zei Trump maandag op een persconferentie. Volgens de president gaat de hond voorlopig niet met pensioen.

Het stellen van lastige vragen door journalisten bij die persconferentie was volgens Trump geen goed idee. „Ze is getraind dat ze je aanvalt wanneer je je mond opendoet. Je moet heel, heel voorzichtig zijn”, grapte Trump.

Volgens het Amerikaanse leger waren er meerder honden betrokken bij de operatie tegen Al-Baghdadi. Wat Conan precies heeft gedaan om een presidentiële uitnodiging te ontvangen, is nog altijd niet duidelijk.

Twitter avatar Scavino45 Dan Scavino Jr.🇺🇸 🚨MOMENTS AGO—
Conan visits the @WhiteHouse!
https://t.co/R2XvsQ0CAA

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in dit nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug.