Tropenarts overleden aan lassakoorts

Virus Het virus is sinds 2000 niet meer voorgekomen in Nederland. Een tweede besmette arts is inmiddels gerepatrieerd.

Op de quarantaine-afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum is afgelopen weekend een Nederlandse tropenarts overleden aan de gevolgen van lassakoorts. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) schriftelijk aan de Tweede Kamer laten weten. Een tweede arts is in quarantaine geplaatst in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Beiden werden deze week gerepatrieerd uit Sierra Leone.

De arts, die zaterdag overleed, werd donderdag door een privévliegtuig opgehaald uit Sierra Leone en onder medische begeleiding naar Leiden gebracht. Eenmaal in Nederland werd vastgesteld dat de patiënt inderdaad het virus had opgelopen. Zijn toestand was volgens Bruins in eerste instantie stabiel. Van de tweede arts was in Sierra Leone al duidelijk dat er sprake was van lassa. In het ziekenhuis waar de twee werkten, zijn volgens Bruins nog meer Nederlanders werkzaam. Degenen die contact hebben gehad met de twee gerepatrieerde artsen worden ook teruggehaald naar Nederland.

Lassakoorts, dat sinds 2000 al niet meer is voorgekomen in Nederland, wordt in de regel verspreid door knaagdieren en komt vooral in West-Afrika voor. Het virus is verwant aan ebola, maar heeft minder vaak dodelijke gevolgen. Het laatste bekende geval in Europa was drie jaar geleden, toen de ziekte in Duitsland werd geconstateerd bij een reiziger uit Sierra Leone. Besmetting gebeurt doorgaans via contact met urine of ontlasting van de knaagdieren, maar overdracht van mens op mens komt ook voor. Bijna 80 procent van de mensen die het virus oploopt, merkt daar weinig van, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij maar een kleine groep treden symptomen zoals koorts, hoofd- en gewrichtspijn op. Bij wie deze symptomen zich voordoen, komt volgens het RIVM twintig procent te overlijden.

Van een epidemie in Sierra Leone is volgens een RIVM-woordvoerder geen sprake. De ziekte is daar een alledaags verschijnsel dat lang niet altijd tot complicaties leidt. Waarom medisch personeel ermee besmet is geraakt, is volgens de woordvoerder niet duidelijk.