45 en 42 jaar cel voor misbruik dove kinderen door priesters Argentinië

De twee veroordeelde geestelijken werkten op een school voor dove en slechthorende kinderen met weinig financiële middelen.
Slachtoffers van het seksueel misbruik na de uitspraak van de rechter.
Slachtoffers van het seksueel misbruik na de uitspraak van de rechter. Foto Andres Larrovere/AFP

Twee priesters zijn maandag in Argentinië veroordeeld tot 45 en 42 jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van dove kinderen tussen 2004 en 2016. Dat melden Argentijnse media. De Argentijn Horacio Corbacho (59) en de Italiaanse Nicola Corradi (83) misbruikten minderjarigen op een katholieke school voor dove en slechthorende kinderen in het noordwesten van Argentinië. Ook een tuinman die bij de school werkte is veroordeeld voor kindermisbruik, hij moet achttien jaar de cel in.

De mannen zijn veroordeeld voor het misbruiken van tien voormalige leerlingen, die tussen de vier en zeventien jaar oud waren ten tijde van het misbruik. In de strafmaat namen de rechters mee dat de geestelijken de zorg droegen voor de kinderen die zij misbruikten. De priesters zeggen onschuldig te zijn, volgens hen kloppen de verhalen van de ex-leerlingen niet.

Lees ook: Paus noemt misbruik een misdaad. ‘Dus?’

De rechtszaak is onderdeel van een groter misbruikschandaal. Eerder werd een andere medewerker van de school, Jorge Bordón, al veroordeeld tot tien jaar celstraf voor het misbruiken van vijf kinderen. Zo’n vijftien andere verdachten moeten nog voor de rechter verschijnen in twee rechtszaken die nog moeten beginnen.

De school waar het misbruik plaatsvond, was gelegen in de stad Mendoza. Op het onderwijsinstituut konden dove en slechthorende kinderen met weinig financiële middelen terecht. De kinderen sliepen doordeweeks op school en gingen alleen in het weekend naar huis. In 2016 kwam het misbruik aan het licht en werden de daders opgepakt. Sindsdien is de school gesloten.

Slachtoffers van kindermisbruik na de uitspraak:

Twitter avatar carlykgraf Carly Graf Survivors of sexual abuse at the Próvolo Institute, a school for the deaf in Mendoza province, celebrate the sentencing of Nicolás Corradi and Horacio Corbacho to over 40 years in prison https://t.co/86YjvfV5CQ