Persvrijheid

Egypte: inval bij laatste zelfstandige nieuwssite

De hoofdredacteur van de Egyptische nieuwssite Mada Masr is ondervraagd en meegenomen. De website geldt als de laatste onafhankelijke nieuwsbron in Egypte.

De Egyptische politie is zondag binnengevallen op de redactie van de Arabisch-Engelse nieuwssite Mada Masr, die geldt als de laatste onafhankelijke nieuwsbron in Egypte. Hoofdredacteur Lina Attalah en twee andere redacteuren werden voor enkele uren meegenomen voor ondervraging. Enkele uren later werden zij weer vrijgelaten. Ook een ploeg van de Franse tv-zender France24 werd ondervraagd. De ploeg wilde Attalah interviewen over de arrestatie van een andere redacteur van Mada Masr, Shady Zalat, een dag eerder. Zalat werd zaterdag vrijgelaten.

Mada Masr ontstond in 2013 nadat de onafhankelijke krant Egypt Independent, waar Attalah hoofdredacteur was, door de eigenaar werd gesloten. In Egypte is de website van Mada Masr al sinds 2017 geblokkeerd. Wat de journalisten ten laste wordt gelegd, is onbekend. Maar op 20 november publiceerde de site een artikel over Mahmoud al-Sisi, de oudste zoon van president Sisi die een hoge positie bekleedt bij de inlichtingendienst. Volgens Mada Masr wordt hij naar Rusland gestuurd omdat zijn toenemende invloed funest zou zijn voor de positie van zijn vader. Sinds demonstraties in september tegen Sisi’s beleid, arresteerden de autoriteiten al ruim 4.000 activisten, journalisten en academici.(NRC)