OM eist werkstraf van honderd uur tegen Marco Kroon

Het Openbaar Ministerie acht Kroon schuldig aan wildplassen en het geven van een kopstoot aan agenten die hem op zijn gedrag aanspraken tijdens carnaval in Den Bosch.
De in opspraak geraakte veteraan Marco Kroon.
De in opspraak geraakte veteraan Marco Kroon. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Tegen majoor Marco Kroon, drager van de militaire Willemsorde, is maandag bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem een werkstraf van 100 uur of 50 dagen celstraf geëist voor mishandeling van een agent. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Kroon bij een aanhouding een agent een kopstoot gegeven. „Geweld tegen agenten kan niet worden getolereerd”, zei de officier van justitie tijdens de zitting. „Juist van een militair, laat staan een militair van zo’n statuur verwacht je niet zulk gedrag tegen agenten. Het OM rekent hem dat zwaar aan.”

Kroon moest zich maandag bij de rechter ook verantwoorden voor schennis van de openbare eerbaarheid en belediging tijdens het carnaval in Den Bosch dit voorjaar. Kroon zou nadat hij was betrapt op wildplassen niet alleen een kopstoot hebben gegeven maar ook zijn middelvinger hebben opgestoken en zijn geslachtsdeel hebben getoond aan agenten. Kroon is op dit moment geschorst door zijn werkgever, het ministerie van Defensie.

Een werkstraf van 40 uur of meer is voor Defensie vaak aanleiding om een militair te ontslaan. In een eerste reactie zegt Kroon: “Ik denk dat elke straf voor mijn werkgever genoeg is om mij te ontslaan.” En: “Ik vind elke straf te veel.”

Jolige sfeer

Kroon en zijn vrouw waren op 3 maart carnaval aan het vieren in de Brabantse hoofdstad. Beiden waren verkleed. Kroon was gehuld in een kikkerpak en droeg een kroon op het hoofd: „Ik was de prins op de kikker.” Zijn vrouw droeg een lichtgevend zebrapad. Kroon had veel gedronken en moest erg nodig plassen. In het café waar hij dat wilde doen, kon hij niet terecht. En dus besloot hij om het bij het Paradeterrein te doen: „Ik kon het niet meer ophouden.” Twee agenten te paard zagen dat en gaven hem een bekeuring.

Daarna ging het snel mis. Kroon liet zijn geslachtsdeel zien, en heeft daarmee volgens de officier van justitie „zwaaiende bewegingen” gemaakt. Hij kon zijn plas niet langer ophouden, verklaarde Kroon bij de zitting. Openbare schennis, oordeelden de agenten en besloten hem te laten aanhouden. Dat gebeurde door twee agenten te voet, die hem boeiden. Kroon gedroeg zich daarbij „kinderachtig”, zo erkende hijzelf, door onder meer op de grond te gaan liggen. De sfeer was echter in eerste instantie jolig.

De sfeer sloeg om toen Kroon een achterwaartse hoofdbeweging maakte naar een agent, die op zijn neus werd geraakt. „Een bewuste kopstoot”, zei de officier van justitie tijdens zijn requisitoir. „Kroon keek even naar de agent en maakte toen de beweging.” Geen sprake van, zei Kroon meermalen: „Ik zou dat nooit doen. Ik heb diep respect voor politie-agenten. Ik zie hen als mijn collega’s”. Hooguit heeft hij per ongeluk een beweging gemaakt met zijn hoofd.

Opnames

Bij de rechtszitting maandag werd uren lang geluisterd en gekeken naar de nachtelijke filmopnamen die zijn gemaakt door een opsporingsambtenaar met een bodycam, door de vrouw van Marco Kroon met haar telefoon en door de vaste camera van de gemeente Den Bosch bij het festivalterrein van De Parade. Beeld en geluid van de fragmenten waren van matige kwaliteit, zodat nogal wat fragmenten herhaaldelijk moesten worden afgespeeld om te achterhalen wat er nu te zien en te horen was.

In twee opnamen was heel even te zien dat een geboeide Kroon, die door twee agenten werd vastgehouden, met zijn hoofd een snelle beweging naar achteren maakte – in de richting van de mannelijke agent linksachter hem, die hem zojuist de boeien had aangedaan. Ook was er een dof geluid te horen. „Een klap”, zei de rechter.
Dat was de kopstoot, is de overtuiging van het OM. Die lezing wordt bevestigd door verklaringen van de getroffen agent, die meteen erna „tranen in zijn ogen” had en „plotselinge hevige pijn” voelde. Hij zei ook: „Ik voelde bloed uit mijn neus stromen”. De collega met wie hij Kroon vasthield, bevestigt de kopstoot te hebben gezien.

Het was geen kopstoot, hield Kroon vol. „Het was een reflex, opgewekt door een pijnprikkel”, zei hij. Volgens hem draaide de agent de handboeien zo hard aan dat hij verging in de pijn. „Ik weet hoe die boeien werken. Zelf heb ik ook zo als commando terroristen afgevoerd.” Door naar achteren te bewegen zou hij de pijndruk hebben willen verminderen. „Ik ben een commando. Als ik echt een kopstoot had willen geven, dan was ik doorgegaan.” Die lezing wordt volgens advocaat Carry Knoops-Hamburger bevestigd door een opname van de telefoon van zijn vrouw.

De advocaten van Kroon zijn maandagmiddag nog bezig met hun pleidooi.

Schorsing

Het ministerie van Defensie schorste Kroon een maand na het incident. Daardoor mag hij zo lang de schorsing loopt onder andere niet in uniform lopen en mag hij als militair niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden zoals herdenkingen.

Kroon deed op zijn beurt aangifte tegen de agenten. Die behandelden hem zo hardhandig dat hij blijvend letsel opliep aan zijn hand, zei zijn advocaat.

In 2009 sloeg toenmalig koningin Beatrix de militair tot Ridder in de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding. Die kreeg hij voor zijn optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in 2006. Sindsdien raakte Kroon meermaals in opspraak. Hij werd vervolgd (en niet veroordeeld) voor drugsbezit. Wel kreeg hij in dezelfde zaak straf voor het bezit van stroomstootwapens.