‘Noordelijk Barbizon’ in Drents museum met nieuw verworven Van Gogh

Expositie Kunstenaars zochten in de 19de eeuw Drenthe op om in de open lucht te schilderen. Het Drents Museum toont hun werk.

Vincent van Goghs schilderij ‘Onkruid verbrandende boer’, geschilderd in Drenthe in 1883, nu in Drents Museum.
Vincent van Goghs schilderij ‘Onkruid verbrandende boer’, geschilderd in Drenthe in 1883, nu in Drents Museum. Drents Museum

Het Drents Museum in Assen toont tot en met 22 maart 2020 de expositie Barbizon van het Noorden. Er zijn kunstwerken te zien die rond 1900 van en in de natuur in Drenthe werden gemaakt. Ook Onkruid verbrandende boer, een werk van Vincent van Gogh dat recent op een veiling in New York werd aangekocht, is er straks te bewonderen, „hopelijk nog voor de Kerstdagen”, aldus het museum.

In de negentiende eeuw ontdekten de eerste kunstenaars gewapend met hun potlood, tube verf en schildersezel het „woeste maar bovenal wonderschone” Drentse landschap. Het Franse dorp Barbizon was een bekende plek waar kunstenaars zich in de negentiende eeuw verzamelden om de natuur te gaan schilderen, veelal in de openlucht. „Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon, met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken”, zegt het Drents Museum.

Barbizon van het Noorden is samengesteld samen met de Stichting Het Drentse Landschap en omvat verder werken van onder anderen Julius van de Sande Bakhuyzen, Willem Roelofs, Jozef Israëls, Max Liebermann en Alexander Mollinger.

Uit brieven van Van Gogh blijkt dat hij in 1883 ten minste achttien studies in Drenthe schilderde, maar het merendeel daarvan is verloren gegaan, aldus het museum. Slechts vijf schilderijen worden aan de Drentse periode toegeschreven. Onkruid verbrandende boer is daar een van. In de collectie van het Van Gogh Museum bevinden zich drie Drentse werken ook het Drents Museum heeft er een in bezit. Met de aankoop van dit werk zijn nu alle Drentse schilderijen in Nederlandse openbare collecties. (ANP)