Nederland levert marineschip voor missie Straat van Hormuz

Bij een door Frankrijk geleide missie in de Perzische Golf levert Nederland een marineschip.
Een Amerikaans vliegdekschip vorige week in de Straat van Hormuz.
Een Amerikaans vliegdekschip vorige week in de Straat van Hormuz. Foto Stephanie Contreras/Reuters.

De Nederlandse marine doet mee aan een door Frankrijk geleide missie ter bescherming van olietankers langs de vaarroutes in de Straat van Hormuz. Dat bevestigen ingewijden maandagavond aan NRC na berichtgeving van persbureau ANP.

De missie begint volgens ANP in januari en wordt geleid vanuit een Franse marinebasis in Abu Dhabi. Daarbij wordt het Nederlandse marineschip zes maanden ingezet. Het zou voor Nederland vooral gaan om „waarnemen”, melden anonieme bronnen aan het persbureau. De kosten voor Nederland zouden naar schatting ergens tussen de 10 en 15 miljoen euro liggen. Het kabinet geeft volgens ANP vrijdag groen licht voor de deelname.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Straat van Hormuz.

De Fransen hopen dat in totaal tien landen zich aansluiten bij de missie in de Perzische Golf. Naast Nederland zou ook Denemarken al hebben toegezegd mee te doen. Het Verenigd Koninkrijk doet niet mee omdat het land al samenwerkt met de Verenigde Staten. Die coalitie van de VS bestaat verder uit onder meer Australië en Saoedi-Arabië en wil ook de scheepvaart in de strategisch belangrijke wateren rond Iran en Jemen beschermen. Ook Nederland is gevraagd om een bijdrage aan die missie.

Het is al langer onrustig in het gebied, dat van strategisch belang is voor de wereldwijde energievoorziening. Dit voorjaar werden in de Straat van Hormuz meermaals olietankers aangevallen en geconfisqueerd door de Iraanse Revolutionaire Garde - iets wat Iran overigens ontkent. Zo’n 20 tot 30 procent van de olie die wereldwijd wordt verwerkt, passeert door de zeestraat. Verdere escalatie van het conflict kan leiden tot een scherpe stijging van olie- en gasprijzen, wat voor veel landen grote economische gevolgen kan hebben.