Marco van Basten zegt sorry voor ‘Sieg Heil’-opmerking

In het weekend waarin Nederland stilstond bij racisme rond het voetbal, slaakte Marco van Basten een nazikreet als tv-commentator. „Sieg Heil”, riep de ex-topspeler en oud-trainer bij Fox Sports nadat Hans Kraay jr. de Duitse trainer van Heracles voor de wedstrijd tegen Ajax in aangedikt steenkolen-Duits had ondervraagd.

De spits die Oranje op het EK in 1988 van een voetbaltrauma afhielp met zijn doelpunt tegen Angstgegner West-Duitsland, ging diep door het stof. Van Basten (55) verontschuldigde zich al in de rust van het duel. „Het was niet mijn bedoeling mensen te choqueren, dus excuses hiervoor.” Hij zei de spot te hebben willen drijven met het Duits van Kraay junior.

Duitse media en het Nederlandse Centrum voor Informatie Documentatie Israel (CIDI) reageerden ontzet. Bild noemde het een „schandaal”. Volgens Der Spiegel was Van Basten „een grote man op het veld”, „maar de tv-analist nam nu een verkeerde afslag met een nazigroet”.

CIDI-directeur Hanna Luden kon „haar ogen niet geloven”, twitterde ze. Maar volgens Luden „moeten we hem nu niet beschuldigen van sympathie voor de nazi’s. Dit staat symbool voor een periode waarin we met zijn allen zitten. We moeten blijkbaar nog steeds heel goed uitleggen waarom dit verkeerd is.”

Volgende week verschijnt Van Bastens biografie Basta. In een perspublicatie staat: „Ik voel dat dit een goed moment is mijn verhaal te vertellen. Mijn waarheid. Het verhaal dat ik nog nooit verteld heb. Ik zal ook niemand sparen. Mezelf zeker niet. De tijd is rijp.” (NRC)

De foute grap van Marco Column, Sport S2