Israël zet Human Rights Watch-directeur land uit

Omar Shakir steunt volgens Israël de beweging die oproept tot de boycot van de staat Israël. Een wet ingevoerd in 2017 maakt uitzetting om die reden mogelijk.
Vorig jaar werd Shakirs verblijfsvergunning opgeschort.
Vorig jaar werd Shakirs verblijfsvergunning opgeschort. Foto Abir Sultan/ANP

De directeur van de Israëlisch-Palestijnse afdeling van Human Rights Watch, Omar Shakir, is maandag Israël uitgezet. Dat zegt Shakir via Twitter. „Dit laat Israëls minachting jegens internationale normen en mensenrechten zien”, schrijft hij.

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken besloot eerder zijn werkvisum niet te verlengen. Het Israëlisch hooggerechtshof ging begin deze maand mee met dat besluit omdat Shakir de zogenoemde BDS-beweging (BDS staat voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties) zou steunen. Aanhangers van die beweging kunnen sinds 2017 wettelijk worden uitgezet, al kwam dat volgens Haaretz nog niet eerder voor. Wel werd aanhangers van de beweging eerder toegang tot het land ontzegd.

Boycot om bezetting

De Amerikaanse Shakir zelf heeft altijd volgehouden dat hij wordt uitgezet omdat hij opkomt voor mensenrechten in de regio. Vorig jaar werd zijn verblijfsvergunning al opgeschort omdat Israël hem beschouwde als „militant” van de BDS, een beweging opgericht door Palestijnse maatschappelijke organisaties. De wereldwijde BDS-beweging roept op tot een economische, culturele en wetenschappelijke boycot van de staat Israël vanwege de bezetting van Palestijnse gebieden.

Human Rights Watch stelt dat Shakir het gedachtengoed van de BDS niet ondersteunt en zegt dat Shakir zijn missie in de regio voorlopig zal blijven voortzetten. In welk land hij dit zal doen, is nog niet duidelijk. Mogelijk wijkt hij uit naar Jordanië. De Europese Unie en de Verenigde Naties spraken zich eerder uit tegen de uitzetting van Shakir.

Twitter avatar OmarSShakir Omar Shakir Today Israel deports me, culminating 2.5 year effort to muzzle human rights advocacy. But its done the opposite: it has made plain Israel’s disdain for intl norms, unified human rights community & @hrw work on Israel/Palestine will continue w/ me at helm from outside #WhoisNext https://t.co/hHpXbW2Z73