Hinkelen is universeel

Kijktips Oude kinderspelletjes worden wereldwijd gespeeld. Kunstenaar Francis Alÿs legde ze vast in korte films.

Francis Alÿs, still uit Children’s Game 11 / Wolf and Lamb, Yamgun, Afghanistan, 2011
Francis Alÿs, still uit Children’s Game 11 / Wolf and Lamb, Yamgun, Afghanistan, 2011 Foto Francis Alÿs

Sinds 1999 legt de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs (1959) overal ter wereld kinderspelletjes vast in een serie korte films – van hoepelen tot elastieken en steentjes ketsen over het water. Het zijn spelletjes die soms al duizenden jaren bestaan, maar waarvan niemand meer weet wie ze bedacht heeft. Vaak zijn die spelletjes wonderbaarlijk universeel: in Argentinië wordt er net zo gehinkeld als in India of een Iraaks vluchtelingenkamp. Alÿs wil die oude spelletjes documenteren voordat ze verdwijnen. „Vooral in westerse landen dreigt dat snel te gebeuren, omdat iedereen nu computergames speelt”, aldus Alÿs.

In 2018 won Alÿs de Eye Art & Film Prize. Nu toont hij zijn korte films in de tentoonstelling Children’s Games in filmmuseum Eye. Alÿs filmt in gewone steden en dorpen, maar ook in conflictgebieden als Afghanistan en Irak. Daar zien we de soms barre omstandigheden waarin de kinderen leven. Maar ondanks die ellendige omstandigheden is de stemming onder hen vooral opgewekt en vrolijk.

Francis Alÿs. 19 december t/m 8 maart in Eye, Amsterdam.