Golf

Rahm verdient 4,5 miljoen euro met overwinning in Dubai, Luiten 20ste

Jon Rahm in actie in Dubai.
Jon Rahm in actie in Dubai. Foto Karim Sahib/ AFP

De Spaanse golfer Jon Rahm heeft in Dubai de World Tour Championship op zijn naam geschreven, het miljoenentoernooi aan het einde van het golfseizoen.

De nummer vijf van de wereldranglijst legde de laatste ronde af in 68 slagen, vier slagen onder de baannorm van de Jumeirah Golf Estates. Rahm kwam daarmee uit op een totaal van 269 slagen, negentien slagen onder par en exact één minder dan de Engelsman Tommy Fleetwood. Fleetwood was met een slotronde van 65 (-7) nog gevaarlijk dichtbij gekomen.

Met zijn overwinning verdiende Rahm de grootste geldprijs ooit in het golf: hij kreeg als toernooiwinnaar een winstbonus uitgekeerd van 2,7 miljoen euro en ontving als eindwinnaar van het jaarklassement van de Europese Tour (de zogeheten Race to Dubai) nog eens 1,8 miljoen euro extra.

Joost Luiten wist het eindejaarstoernooi in de Emiraten nog enigszins te redden met een eagle op de laatste hole. Door de score van twee slagen onder par op de achttiende hole kwam de 33-jarige Nederlander uit op 72 slagen voor de ronde, precies de baannorm.

Drie onder par

Met een totaal van 285 slagen, drie onder par, eindigde Luiten op de gedeelde twintigste plaats bij het slottoernooi van de Europese Tour.

Luiten begon zijn vierde ronde goed met drie birdies na zeven holes, maar toen begon zijn spel te haperen. De geboren Bleiswijker noteerde vijf bogeys in negen holes. De eagle op de laatste hole was dan ook zeer welkom.

Luiten eindigde als 25ste in de Race to Dubai. Dat was niet zijn doel, hij wilde bij de toptwintig eindigen. Daardoor blijft 2014 het beste jaar uit zijn loopbaan. Toen eindigde hij als elfde. Luiten deed voor de tiende keer mee in de finale in Dubai. (ANP)