Feesten tot het licht wordt in Belgrado

When in Vergeet de toeristische attracties, de beste tips voor een stedentrip komen van kenners. Wat is er te doen in Belgrado? Correspondent Emilie van Outeren weet het.

Belgrado in de avond.
Belgrado in de avond. Foto Thomas Schlijper

Belgrado bestaat, mooier kunnen we het niet maken, grotendeels uit gebouwen waarvan de opbouw of afbraak onvoltooid is. Zo behoudt de Servische hoofdstad de twintig jaar oude betonnen littekens van de NAVO-bombardementen. Ondertussen is ze al jaren bezig met de aanleg van een controversiële luxewijk aan de Sava. De stad is rauw en rommelig, straten liggen altijd open en hijskranen domineren het uitzicht vanaf de citadel of de toren in Zemun. De prachtigste dingen in Belgrado gebeuren dan ook ’s nachts.

Feesten tot het licht wordt

Belgrado werd begin jaren negentig van de hoofdstad van het grote Joegoslavië gedegradeerd tot die van de geïsoleerde provincie Servië. Maar in één opzicht bleef ze het absolute centrum van de Balkan: ze heeft het overvloedigste uitgaansleven. ’s Nachts kom je overal Bosniërs, Kroaten en Grieken tegen die met één reden naar Belgrado zijn gekomen: „om te feesten”. West-Europese toeristen vormen een kleine minderheid. Belgrado combineert de Slavische zuipcultuur met mediterrane uitbundigheid. Een typische avond begint in een kafana. Letterlijk een koffiehuis, maar er vloeit vooral bier en rakija (vruchtencognac) in deze een tikje smutsige bistro’s met live muziek, zoals Stara Hercegovina en Zlatno Burence. Eten is optioneel, niet rookvrij en matig geschikt voor vegetariërs. Daarna kan er, afhankelijk van het seizoen, verder gedanst worden, op de velen splavovi-boten of in donkere technoclubs, als 20/44 of Drugstore.

Tito’s graf

De periode Milosevic verdeelt Serven, maar maarschalk Tito koesteren ze. Bezoek zijn graf en het omringende Joegoslaviëmuseum. Dat bezit een fascinerende collectie versierde estafettestokken, die Tito elk jaar voor zijn verjaardag kreeg. Ook niet te missen: het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst, met tot 20 januari een retrospectief van de grootmoeder van kunstenaar Marina Abramovic.

Zemun

Verstopt achter de brutalistische architectuur van Nieuw-Belgrado ligt het vestingstadje Zemun. Ooit een buitenpost van het Habsburgse Rijk, nu het meest pittoreske stukje Belgrado. Een heerlijke plek om op een (brakke) zondag te slenteren langs kerkjes en de Gardos-toren. En aan of zelfs op het water te zitten. Bij mooi weer wordt hier geroeid en gekajakt. Zwemmen op eigen risico.

Stadswandeling

De beste verkenning van Belgrado begint bij het Kalemegdan fort, van waaruit de stad met wisselend succes verdedigd is. De citadel en het park zijn voor locals een favoriete plek om te picknicken en te vozen, bij ondergaande zon over het punt waar de Sava en de Donau samenkomen. Een van de zuidwaartse paden leidt naar de Knez Mihailova, de semi-sjieke winkelpromenade waar aan weerszijden straten vol (verwarmde) terrassen op uitkomen. Voor minder straatmuzikanten en hipper horeca-aanbod zijn de wijkjes Dorcol en Kosancicev Venac om de hoek. Vanaf het centrale Plein van de Republiek, met een kerstmarkt tot diep in januari, is Skadarska vlakbij. Een tikkeltje kitscherig straatje van kinderkopjes waar halve Balkanorkesten optreden tussen de cafétafels. Net buiten het gebaande pad bevindt zich de rap veryuppende kunstenaarswijk Savamala, vol muurschilderingen.