Een huiselijke winterretraite in Marken

Weekendje weg Janneke Vreugdenhil gaat op zoek naar bijzondere adresjes. Deze keer: Hof van Marken.

"Marken voelt op een doodgewone dinsdag midden in de winter zoveel gemoedelijker aan dan op pakweg een zondag tussen Pasen en Pinksteren."
"Marken voelt op een doodgewone dinsdag midden in de winter zoveel gemoedelijker aan dan op pakweg een zondag tussen Pasen en Pinksteren." Foto Dieuwertje Bravenboer

Hoewel er ‘Weekendje weg’ boven deze rubriek staat, wil ik u deze keer adviseren juist een paar doordeweekse daagjes weg te gaan. Waarom? Omdat Marken – want daar ga ik u naartoe sturen – op een doodgewone dinsdag midden in de winter zoveel gemoedelijker aanvoelt dan op pakweg een zondag tussen Pasen en Pinksteren, wanneer de ene buslading toeristen na de andere als vee door de smalle straatjes van het dorp wordt gedreven.

Misschien gaat u het dorp zelfs wel zien zoals Sarah de Bie het ziet. De jonge Belgische noemt het vissersplaatsje met z’n vrolijk gekleurde houten huizen aan het weidse water ‘bijna Scandinavisch’. Vorig jaar nam ze het ruim een eeuw oude hotel Hof van Marken (voorheen Hotel de Jong) over, en ze is nog altijd „zeer verliefd” op Marken. Voorál in de winter, wanneer het toerisme zich beperkt tot een bus of twee in het weekeinde en het dorp weer van de dorpelingen is.

De Bie runt haar hotel met een onweerstaanbare charme. Ze is nog bezig de zeven kamers een voor een op te knappen, al is daar op dit moment ook weinig mis mee. Ze kijken uit op het Markermeer, de Gouwzee en/of de haven – wat wil je nog meer? Bovendien, je gaat wanneer je hier logeert sowieso niet boven op je kamer zitten. Daarvoor is het beneden veel te gezellig.

Het geheim van Hof van Marken zit hem in de huiselijke gelagzaal en in de warmhartige waardin die geen kans voorbij laat gaan om het haar gasten naar de zin te maken. Je zou er een kleine winterretraite willen houden, in dit hotel. Een midweekje kranten lezen aan de stamtafel, elke dag huisgebakken taart, en dan bij schemering, als enige toerist, een wandelingetje maken door dat toch best unieke schiereilanddorp.

2-persoonskamer vanaf 90 euro