Dieven beroven museum Dresden van zeer kostbare juwelen

Kunstroof Hoeveel de juwelen waard zijn, is niet bekend, maar de immateriële schade is groot. Dit is „een aanslag op de culturele identiteit van Saksen”.

De politie doet uitvoerig onderzoek bij het museum in Dresden waar maandag kostbare juwelen werden gestolen
De politie doet uitvoerig onderzoek bij het museum in Dresden waar maandag kostbare juwelen werden gestolen Foto Sebastian Kahnert/AP

Bij een kunstroof uit het Grünes Gewölbe, de zogenoemde ‘schatkamer van Dresden’, hebben dieven deze maandagochtend vroeg drie kostbare juwelenensembles uit de 18de eeuw gestolen. De diefstal uit een van de oudste musea van Europa is „een aanslag op de culturele identiteit van Saksen”, zei de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat maandag op een persconferentie.

De ontvreemde kunstschatten hebben „een onmetelijke immateriële waarde”, aldus minister Roland Wöller (CDU). Het gaat om één juwelenensemble van diamanten, één van robijnen en één van saffieren. Ieder ensemble bestaat uit vele edelstenen en andere onderdelen.

De financiële waarde van de stukken is onduidelijk, het is vooral de kunsthistorische en cultuurhistorische waarde die ze bijzonder maakt. Die waarde gaat verloren als de edelstenen losgemaakt zouden worden uit de ensembles, om ze los te kunnen verkopen. „Een verschrikkelijke gedachte”, noemde directeur van de Saksische Kunstverzamelingen, Marion Ackermann, die mogelijkheid op een persconferentie.

De ensembles, ook wel garnituren genoemd, werden gemaakt om aan vorstelijke hoven gedragen te worden. Ackermann zei te hopen dat ze door hun internationale bekendheid niet te verkopen zijn.

Het ‘Grünes Gewölbe’ is een beroemde verzameling juwelen, goud- en zilverwerk en andere kunstschatten die in de achttiende eeuw werd aangelegd als Wunderkammer van de Saskische keurvorst (en koning van Polen) August de Sterke (1670-1733). De ‘Groene Kluis’ bestaat uit acht barokzalen en bevindt zich op de begane grond van het Residenzschloss in Dresden. Door de grote internationale faam is het een van de grote toeristische trekpleisters van Dresden.

Het slot werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar de kunstvoorwerpen waren toen elders ondergebracht. Het Rode Leger nam ze na de oorlog mee naar de Sovjet-Unie, maar in 1958 gaf Moskou de verzameling terug.

Raam ingeslagen

Op beelden van beveiligingscamera’s zijn volgens de politie twee dieven te zien. Ze zouden kort voor vijf uur tralies hebben geforceerd, een raam hebben ingeslagen en eenmaal binnen glazen vitrines hebben kapotgeslagen om hun buit te kunnen meenemen. Met een vluchtauto zouden ze er vandoor zijn gegaan.

Kort voor de inbraak viel de stroom uit in het deel van Dresden waar zich het Residenzschloss bevindt. De oorzaak was een brand in een stroomverdeler – of die aangestoken is en iets met de inbraak te maken heeft is nog onduidelijk.

Volgens minister-president Michael Kretschmer van Saksen is niet alleen het museum, maar zijn „wij Saksen bestolen”. De geschiedenis van Saksen zou niet te begrijpen zijn zonder de Groene Kluis en de kunstschatten die er thuishoren.