Deze asymmetrische plu kan wel tegen een stootje

Ontmanteld Wat openbaart zich als je een bekend product demonteert? Deze maand een stormparaplu van Senz.

Ontmantelde Senz paraplu
Ontmantelde Senz paraplu Foto Peter Lipton

Vlagerige najaarswind zorgt al snel voor omgeklapte, en kapotte paraplu’s. Gerwin Hoogendoorn baarde vijftien jaar geleden opzien met zijn claim een ‘stormvaste’ plu te hebben ontworpen. Aan een eeuwenoud ontwerp had de student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft twee belangrijke innovaties toegevoegd: asymmetrie voor de aerodynamica en minder kwetsbare baleinen.

Zodra een traditionele paraplu wind vangt, neigt hij naar omklappen. De asymmetrische plu is windbestendiger en richt zich als vanzelf met de korte zijde op de wind. Door de aerodynamische vorm is de plu beter in balans en in staat forse wind op te vangen. Met dank ook aan de stevigere baleinen: de ribben van zijn ontwerp zijn van staal en glasvezel en hebben, anders dan traditionele plu’s, halverwege geen teer scharnierpunt. De kracht van hevige wind wordt daardoor beter verdeeld.

De Senz Original stormparaplu (adviesprijs 64,99 euro) wordt gemaakt bij Senz International BV. Het bedrijf heeft negen medewerkers in dienst, acht daarvan werken op kantoor in Delft, één in het Chinese Shenzhen, waar de productie plaatsvindt bij een cluster van fabrieken.

Alle benodigde onderdelen zijn van Chinese makelij: van het handvat van foam, waarin het open- en sluitmechanisme is geïntegreerd, tot de speciaal ontworpen kunststof oogbeschermers aan het uiteinde van de baleinen. Het snijden van de acht panelen van polyester doek en de assemblage zijn goeddeels handwerk.

De controle van de productie is uitbesteed, net als de bescherming van de intellectuele eigendomsrechten. Het Nederlandse Pointer Brand Protection komt in actie tegen de vele copycats die de gepatenteerde asymmetrische vorm of de balein-constructie kopiëren.

Wereldwijd worden jaarlijks vele miljoenen paraplu’s weggegooid. Senz gaat prat op de duurzaamheid van zijn producten; een stormparaplu kan tegen een stootje.

Paraplu van Senz.