Spanje eerste winnaar van Davis Cup in nieuwe opzet

De zege van Rafael Nadal op Denis Shapovalov in twee sets was genoeg voor de eindoverwinning van de Spaanse ploeg in Madrid.
De Spaanse tennisser Rafael Nadal viert zijn overwinning in Madrid.
De Spaanse tennisser Rafael Nadal viert zijn overwinning in Madrid. Foto Sergio Perez/Reuters

Rafael Nadal heeft de tennissers van Spanje in eigen land de Daviscup bezorgd. De kopman haalde zondag in de finale van het landentoernooi tegen Canada het tweede en beslissende punt binnen.

Nadal was in Madrid de meerdere van Denis Shapovalov: 6-3 7-6 (7). Pas op het derde wedstrijdpunt was het raak voor Nadal. Roberto Bautista Agut had het eerste punt binnengehaald voor Spanje door Felix Auger-Aliassime in twee sets te kloppen.

Lees ook: Davis Cup werd het levensproject voor Barça-voetballer Piqué.

De Davis Cup kende dit jaar een nieuwe opzet met een finaleweek op een locatie, Madrid. Daarbij streden de overgebleven achttien landen om de titel.

Nadal beslissend

Nadal had een groot aandeel in de eindzege van de Spanjaarden. De nummer 1 van de wereld won zowel in de kwartfinales (tegen Argentinië) als de halve finales (tegen Groot-Brittannië) zijn single en de beslissende dubbel. Beide keren werd de laatste bal pas na middernacht geslagen.

Voor Spanje is het de zesde eindzege in de Davis Cup. In 2011 ging de trofee voor het laatst naar de Spanjaarden. Acht jaar geleden was het land in de finale in Sevilla Argentinië de baas. (ANP)