Recensie

Recensie Muziek

Snelle rapt over liefde en pocht over champagne

Hiphop Rapper Snelle bekroont een rijk jaar met een uitverkochte clubtour. In de Tilburgse 013 liet hij zien hoe veelzijdig hij is.

Rapper Snelle in 013, Tilburg.
Rapper Snelle in 013, Tilburg. Foto Willem van Breugel

De carrière van Snelle, artiestennaam van Lars Bos, nam dit jaar een stormachtige wending. Zijn laatste EP, Beetje Bij Beetje, dateert van januari en bevat een aantal hitsingles, waaronder ‘Scars’. Na zijn tweede 101 Barz-sessie ging het rap met de nu 24-jarige rapper uit Gorssel. Wat er dit jaar allemaal op hem afkwam heeft hij razendsnel weten te vertalen in nieuwe muziek, want met het album Vierentwintig domineerde hij ook in het najaar de hitlijsten.

Daarop staan vakkundig in elkaar gezette en licht verteerbare popliedjes. In slimme refreinen (vaak na één keer luisteren al helemaal mee te zingen) op melodische producties, schetst hij herkenbare situaties; over de liefde, over zijn twijfels en over vriendschap. Toch klinkt tijdens het optreden in de 013 in Tilburg af en toe ook de pocherige en gevatte rapper in hem. Zo rapt hij nu ook over zijn favoriete champagnemerk, het feit dat hij meerdere bv’s heeft en dat hij zijn vrienden kan uitbetalen. De mix van zangerige hooks, warme, muzikale beats en rauwe raps zorgt ervoor dat de drieduizend bezoekers in Tilburg een prima avond beleven.

Luister hier het album ‘Vierentwintig’.

Hij creëert knap een golvende spanningsboog en wisselt energieke tracks af met een blok waarin Okke Punt hem begeleidt op akoestische gitaar. Dat laatste werkt, maar duurt iets te lang. En waarom zijn sommige nummers zowel akoestisch als met studioproductie in het optreden verwerkt? Snelle heeft inmiddels een catalogus met genoeg muziek, dus veel dubbele uitvoeringen zouden overbodig moeten zijn.

Neemt niet weg dat de show staat als een huis. Hij heeft jeugdfoto’s bij zich die getoond worden op een groot scherm en tijdens alle nummers zijn er mooie visuals te zien. Toch is zijn natuurlijke charisma de grootste succesfactor in Tilburg. „Wie vindt mijn oude tracks harder dan mijn nieuwe?” vraagt hij plagerig. Gejuich stijgt op uit de bomvolle zaal. „Oké, ik ben het niet met jullie eens, maar speciaal voor jullie zal ik wat spelen.” Niet lang daarna klinken drie van zijn meest bombastische nummers door de speakers. „Misschien is het weer eens goed om te vertellen hoeveel schijt ik aan je heb / want ik focus niet op je mening maar de lijnen op de weg…

Snelle’s veelzijdigheid is de sleutel. Of je nou houdt van harde hiphopbeats met samples, kleine akoestische liedjes of warme, melodieuze songs; hij kan en doet het allemaal en dat zorgt voor een complete en goede show.