Recordopkomst bij districtsverkiezingen in Hongkong

Ruim 2,9 miljoen inwoners van de autonome regio van China brachten hun stem uit. De eerste uitslagen worden later zondag verwacht.
Lange rijen voor de stembussen in de autonome regio Hongkong, dat onderdeel is van de Volksrepubliek China.
Lange rijen voor de stembussen in de autonome regio Hongkong, dat onderdeel is van de Volksrepubliek China. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

Een recordaantal inwoners van Hongkong heeft zondag gestemd bij de districtsverkiezingen. Na sluiting van alle stembureau’s om 22.30 uur lokale tijd bleek dat volgens de kiescommissie ruim 2,9 miljoen kiezers hun stem hadden uitgebracht, een opkomst van 71,2 procent. Vier jaar geleden stemden uiteindelijk 1,47 miljoen mensen, een opkomst van 47 procent. Dat meldt persbureau Reuters.

Het was de eerste keer dat de inwoners van Hongkong naar de stembus mochten sinds het uitbreken van de grootschalige protesten tegen de groeiende invloed van China op de autonome regio. Sinds afgelopen maart vinden er demonstraties plaats waarbij soms honderdduizenden inwoners de straat op gaan, wat geregeld uitdraait op gewelddadige confrontaties met de politie.

In Hongkong worden zondag achttien districtsraden gekozen. Zij hebben een beperkte macht in de regio en beslissen over zaken zoals recycling en volksgezondheid. In het verleden werden de raden overwegend bezet door pro-Chinese politici, maar gezien de protesten is de verwachting dat de pro-democratische bestuurders een meerderheid kunnen halen bij de 452 te verdelen zetels. De eerste uitslagen worden later zondag verwacht.