PSV maakt einde aan verliesreeks tegen Heerenveen (2-1)

PSV won dankzij twee doelpunten van Steven Bergwijn, die terugkeerde na een blessure. Eerder op zondag speelde Feyenoord met 1-1 gelijk bij FC Groningen.
Doelpuntenmaker Steven Bergwijn (midden) omringd door teamgenoten Denzell Dumfries (l) en Ritsu Doan (r).
Doelpuntenmaker Steven Bergwijn (midden) omringd door teamgenoten Denzell Dumfries (l) en Ritsu Doan (r). Foto Maurice van Steen/ANP

PSV heeft sc Heerenveen zondagmiddag in het Philips Stadion in Eindhoven met 2-1 verslagen. Het was de eerste overwinning voor de Eindhovenaren na een reeks van zes nederlagen, iets wat sinds eind 2013 niet was gebeurd.

Voor rust was PSV’er Steven Bergwijn tweemaal succesvol. De van een hamstringblessure teruggekeerde aanvaller opende na zeventien minuten de score met een schot van ruim twintig meter. In de 36ste minuut maakte hij zijn tweede van de middag op aangeven van Ritsu Doan. Naast Bergwijn keerde ook de geblesseerde centrumspits Donyell Malen terug bij PSV, waar rechtsback Denzel Dumfries voor het eerst de aanvoerdersband droeg.

Tien minuten na rust maakte Jens Odgard de aansluitingstreffer na goed terugleggen van Chidera Ejuke. Het slotoffensief van de bezoekers mocht echter niet meer baten, mede dankzij sterk keeperswerk van PSV-doelman Lars Unnerstall. Door de overwinning verkleinde nummer drie PSV de achterstand op runner-up AZ weer tot vijf punten. Koploper Ajax staat elf punten voor op de Eindhovenaren.

Eerste puntenverlies Feyenoord onder Advocaat

Feyenoord wist eerder op zondag niet zijn derde zege op rij te boeken onder trainer Dick Advocaat. De Rotterdammers moesten in de uitwedstrijd tegen FC Groningen een gelijkspel toestaan: 1-1. Die uitslag betekende dat Feyenoord onder Groningen blijft in de stand. Beide ploegen hebben evenveel punten, maar het doelsaldo van de noorderlingen is iets beter.

Feyenoord kwam na een half uur op voorsprong door een goal van Luis Sinisterra. Groningen kwam na een uur op gelijke hoogte door een benutte strafschop van Samir Memisevic. Groningen zocht in de slotfase nadrukkelijk naar de winst, maar het teruggedrongen Feyenoord hield stand.

VVV wint weer eens

Na zeven verliesbeurten op rij wist VVV zondag wel te winnen. Na het ontslag van trainer Robert Maaskant won de club uit Venlo onder leiding van interim-trainer Jay Driessen thuis van FC Twente met 2-1. Binnen een tijdsbestek van drie minuten scoorden Peter van Ooijen en Elia Soriano namens VVV. Haris Vuckic deed vlak voor rust iets terug voor FC Twente.

In Waalwijk sprokkelde hekkensluiter RKC een puntje mee in de thuiswedstrijd tegen laagvlieger FC Emmen (1-1). In de laatste minuut van de blessuretijd tikte Sylla Sow de gelijkmaker binnen namens de thuisploeg. Eerder had Michael de Leeuw de score geopend namens Emmen.

Vitesse verloor uit bij Sparta met 2-0. Dat betekende alweer de vierde nederlaag op rij voor het team van Leonid Sloetski. De Russische trainer had een basisplaats gegeven aan de 33-jarige Japanner Keisuke Honda, die na bijna tien jaar afwezigheid terugkeerde in de eredivisie. Hij kon niet voorkomen dat de ploeg van voormalig Vitesse-coach Henk Fraser de drie punten in Rotterdam hield door goals van Jurgen Mattheij en Bryan Smeets.