Grote winst voor pro-democratisch Hongkong

Een ruime meerderheid van de zetels in de districtsverkiezingen afgelopen zondag in Hongkong gaat naar pro-democratische kandidaten. Er was een recordopkomst.
Supporters van pro-democratische kandidaten vieren feest in de straten van Hongkong.
Supporters van pro-democratische kandidaten vieren feest in de straten van Hongkong. Foto Kin Cheung / AP

Kandidaten die pleiten voor meer democratie in Hongkong hebben bij de districtsverkiezingen van zondag in deze bijzondere Chinese regio een ruime meerderheid van de zetels behaald. Dat meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Shenzhen ruikt kans door onrust in Hongkong

De pro-democratische kandidaten hadden om 11.00 uur lokale tijd met vrijwel alle stemmen geteld in totaal 385 van de 452 zetels bemachtigd. Daarmee hebben zij volgens de South China Morning Post in 17 van de 18 districten gewonnen. Kandidaten die op één lijn zitten met de huidige regering, en dus Beijing, behaalden 58 zetels.

Sinds het uitbreken van de protesten in Hongkong was dit de eerste keer dat de inwoners naar de stembus mochten. Op zondag werd al duidelijk dat de stemgerechtigden dit ook massaal hadden gedaan: ruim 70 procent van alle geregistreerde kiezers bracht hun stem uit. Bij de vorige districtsverkiezing vier jaar geleden was dat aantal 47 procent en behaalden pro-Chinese partijen in alle districten een meerderheid.

Gevolgen voor verdere verkiezingen

Bij de verkiezingen van zondag ging het over de bezetting van de achttien districtsraden van Hongkong, die een beperkte macht in de regio hebben. Maar tegelijk werden de verkiezingen als een graadmeter gezien voor hoeveel mensen in Hongkong nog achter de hoogste leider Carrie Lam stonden.

Het resultaat heeft ook een directe invloed op de verkiezingen voor de hoogste leider van Hongkong die in 2022 zullen plaatsvinden. Daarbij mogen 117 van de districtsvoorzitters plaatsnemen in een comité van 1.200 mensen dat beslist wie Carrie Lam zal opvolgen.

Er was opgeroepen niet te demonstreren tijdens de verkiezingen uit vrees dat de politie de stembureaus eerder zou sluiten. De districtsverkiezingen verliepen inderdaad vreedzaam, ondanks de vele confrontaties die hebben plaatsgevonden tijdens de protesten van de afgelopen maanden.