Zeker 34 doden door overstromingen en modderstromen Kenia

In het westen van Kenia ontstonden overstromingen door zware regenval. 27 mensen zijn overleden door modderstromen en vijf anderen doordat hun auto van de weg werd gespoeld.
Door overstromingen zijn hoofdwegen geblokkeerd in West-Pokot, waardoor het voor hulpdiensten moeilijk is de getroffen gebieden te bereiken.
Door overstromingen zijn hoofdwegen geblokkeerd in West-Pokot, waardoor het voor hulpdiensten moeilijk is de getroffen gebieden te bereiken. Foto EPA

Door overstromingen en modderstromen in het westen van Kenia zijn sinds vrijdag minstens 34 mensen omgekomen. Dat zegt de Keniaanse regering tegen persbureau AP. Plaatselijke autoriteiten hebben het tegenover persbureau Reuters over 36 doden. Het Oost-Afrikaanse land heeft al weken te maken met hevige regenval.

De doden vielen allemaal in het grensgebied met Oeganda. 29 mensen overleden door modderstromen. Twaalf van hen kwamen om in dorpen in de regio Zuid-Pokot, zeventien bij één modderstroom in het dorp Takmal in de regio Centraal-Pokot. Vijf anderen kwamen om doordat hun auto van de weg werd gespoeld toen twee rivieren buiten hun oevers traden. In een ander dorp worden nog vier mensen vermist.

Overstromingen hebben hoofdwegen geblokkeerd, waardoor de veiligheidsdiensten moeilijk de getroffen gebieden kunnen bereiken. Met helikopters proberen de autoriteiten hulp te verlenen aan de getroffen gebieden.

Volgens het Rode Kruis zijn sinds begin oktober 160.000 Keniaanse inwoners getroffen door de hevige regenval. In totaal zijn in het land 72 doden gevallen door overstromingen. De weersomstandigheden zijn ongewoon voor deze tijd van het jaar. In heel Oost-Afrika hebben 1 miljoen mensen de voorbije weken te maken gekregen met overstromingen.