Voor ieder een ander cadeau

Het béste cadeau bestaat natuurlijk niet. Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende boeken. Het ene boek is het beste cadeau voor iemand met liefdesverdriet, die het vertrouwen in de liefde kwijt is. Het andere is dan weer ideaal voor iemand met een dementerende ouder. Een volgende is hét cadeau voor wie denkt dat alle Nederlandse debuutromans op elkaar lijken – quod non. Een vierde is hét boek voor wie in de Nederlandse literatuur een pendant van Céline miste. Een vijfde is voor wie goed geschreven korte verhalen kan waarderen, een zesde voor wie in de rijke traditie van ‘refo-romans’ nog eens verrast wil worden. Een ander boek is weer hét cadeau voor de lezers van Alfred Birney die niet terugdeinzen voor een beetje poëzie. En er is ook een beste cadeau voor wie na De goede zoon fan is geworden van Rob van Essen. Voor wie zich dacht dat hij al alles wist over Armando is er een ideaal cadeau. En ook voor wie dacht dat hij al alles wist over depressies.

Voor een vriend kun je gerust De vriend kopen. Voor een dierenvriend koop je Coetzee. En voor iemand die wel open staat voor iets ongewoons, iets met Frankenstein, transgenders en kunstmatige intelligentie is een heel ander cadeau het beste dan voor wie meegevoerd wil worden in de ervaringen van een oorlogsveteraan. Voor thrillerlezers is Riel het beste cadeau. Voor wie van absurdisme houdt: Charms. Voor wie nog een echte geheimtip zoekt: de nog niet vertaalde verhalen van Eisenberg. Voor wie de toekomst van de Amerikaanse literatuur wil zien: Vuong. Voor wie zijn blik graag richt op een vergeten geschiedenis: Haderlap. Voor wie de nieuwe literaire ster uit Italië zoekt: Balzano.