Vermilion

Staatstoezicht: gasboring in Friesland maakt te veel lawaai

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft gaswinningsbedrijf Vermilion een last onder dwangsom opgelegd vanwege geluidsoverlast, meldde het SodM vrijdag. Het Canadese bedrijf maakte te veel herrie bij gasboringen in Noordwolde (Friesland). Vermilion zoekt daar naar gas in een veld waar het tussen 1998 en 2004 ook al gas heeft gewonnen. Bij die boring zijn de geluidsnormen fors overschreden. Op een opname die een omwonende maakte, is te horen dat de gasboring in de nacht van vrijdag op zaterdag een hard, huilend geluid verspreidde. Tegenover nieuwssite Energeia erkende Vermilion dat toen meer geluid is gemaakt dan toegestaan. Een woordvoerder zei dat het bedrijf al maatregelen nam: het zal onder andere niet meer ’s nachts boren. (NRC)