Voor treinbeschieting opgepakte tieners verdacht van vernieling en wapenbezit

Twee treinen werden vrijdagavond op het traject Tilburg-Breda beschoten met metalen balletjes. De schade loopt volgens NS in de tienduizenden euro’s.
Een trein met een kapot geschoten ruit staat vrijdagavond op station Breda.
Een trein met een kapot geschoten ruit staat vrijdagavond op station Breda. Foto Tom van der Put/ANP

Twee 15-jarige jongens die vrijdagavond werden opgepakt voor het met balletjespistolen beschieten van twee treinen, moeten voor de kinderrechter komen. Ze worden verdacht van vernieling en verboden wapenbezit, heeft het Openbaar Ministerie zaterdagavond laten weten. De tieners, die de nacht in de cel hebben doorgebracht, zijn inmiddels wel weer vrij.

De schade aan de treinen bedraagt tienduizenden euro’s, laat een woordvoerder van vervoerder NS weten aan persbureau ANP. Er zijn niet alleen vijf ramen kapot
geschoten, maar er moeten ook nieuwe zijpanelen op sommige rijtuigen worden geplaatst. De metalen kogeltjes uit de balletjespistolen hebben namelijk deuken geslagen in de zijkanten van de treinen. NS heeft aangifte gedaan en wil dat de daders opdraaien voor de kosten.

‘Geschrokken reizigers’

Bij de beschietingen, die rond 20.00 uur plaatsvonden op het traject tussen Tilburg en Breda, raakte niemand gewond. In de trein die als eerste beschoten werd, hoorden reizigers volgens de politie plotseling een knal, waarna ze zagen dat de ramen van de trein kapot waren. Het ging om de buitenste ruiten, en niet om de binnenste, die heel bleven. Op station Breda, waar de trein werd stilgezet, trof de politie niettemin „verschillende geschrokken reizigers”.

Even later kwam ook op station Eindhoven een trein aan met een verbrijzelde ruit. Beide treinen bleken op hetzelfde stuk spoor te hebben gereden. Politieagenten zochten langs het traject naar schutters. Een inwoner van Dorst, even ten oosten van Breda, belde een uur na de beschietingen de politie om te melden dat hij jongens had gezien met een wapen. Agenten die op de melding afkwamen, arresteerden vervolgens de twee 15-jarige jongens. Hun pistolen zijn afgepakt.