Van Basten biedt excuses aan voor ‘Sieg Heil’ in uitzending

Oud-international Marco van Basten zei zaterdag in een uitzending van Fox Sports „Sieg Heil” nadat beelden van een interview met de Duitse trainer van Heracles waren vertoond.
Marco van Basten op een persconferentie in Rusland in 2017.
Marco van Basten op een persconferentie in Rusland in 2017. Foto Anatoli Maltsev/EPA

Oud-voetballer Marco van Basten heeft zaterdag in een uitzending van Fox Sports de nazikreet „Sieg Heil” gebruikt. Hij deed dat na een interview van Hans Kraay jr. van Fox Sports met de Duitse trainer Frank Wormuth van voetbalclub Heracles Almelo in het Duits. De microfoon van Van Basten, die analyses geeft bij de eredivisiewedstrijden, stond op dat moment aan, waardoor de kreet live op televisie te horen was.

Een woordvoerder van Fox Sports laat maandag weten dat de zender gesprekken voert met Van Basten. De oud-international kwam in de rust van de wedstrijd terug van zijn uitspraak. Hij zei dat het niet zijn bedoeling was geweest mensen te choqueren. Hij wilde vooral de spot drijven met het gebrekkige Duits van Kraay. Na de uitzending op zaterdag had Fox Sports ook al met Van Basten gesproken. Of hij bij de eerstvolgende uitzending aanwezig zal zijn is niet bekend.

Lees ook dit dubbelinterview: ‘We groeien op met racistische uitingen. Ze komen niet uit het niets’

Voorafgaand aan de wedstrijd Ajax - Heracles Almelo sprak Hans Kraay junior in de Johan Cruijff Arena in enigszins dik aangezet steenkolenduits met Wormuth. Terwijl op beelden uit het stadion te zien was dat de trainer na het gesprek wegliep bij Kraay, gebruikte Van Basten in de studio de nazikreet.

Opnames van de uitspraak gingen snel rond op sociale media. Het Nederlandse Centrum voor Informatie Documentatie Israël (CIDI) reageerde met ontzet op de woorden van Van Basten. „We hebben een fundamenteel, structureel probleem”, schreef CIDI-directeur Hanna Luden op Twitter.

In Duitsland werd fel gereageerd op de uitspraak. Dagblad Bild noemde de uitspraak van Van Basten een „schandaal” en wees erop dat in de eredivisie afgelopen weekend juist extra aandacht was voor racisme, nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vorige week racistisch werd bejegend door fans van FC Den Bosch. Bij alle profduels, en in veel amateurwedstrijden, werd daarom dit weekend in de eerste minuut niet gevoetbald. „Die initiatieven lijden nu schade door de opmerking van Van Basten”, schreef Bild. Volgens Der Spiegel was Van Basten een „grote speler op het veld”, maar nam hij als tv-analist „de verkeerde afslag”.

Bekijk hier het fragment waarin Van Basten zijn uitspraak doet:

Twitter avatar Rutger0528 Rutger Bakker Van wie is die ‘Sieg Heil’? Van Basten? #ajaher https://t.co/kUOMyOJchh