Onderzoek bevoordeling bouwbedrijf in Den Haag

Vastgoed Haagse topambtenaar mag zich niet meer bemoeien met groot bouwproject, na signalen over voortrekken van VolkerWessels.

De gemeente Den Haag onderzoekt of een topambtenaar het bouwbedrijf VolkerWessels heeft bevoordeeld bij de bouw van het bijna 211 miljoen euro kostende onderwijs- en cultuurcomplex Spuiforum, sinds kort Amare geheten. Vanwege het onderzoek is Henk Harms, directeur ontwikkeling en realisatie van de dienst Stedelijke Ontwikkeling, ontheven uit zijn functie als hoogst verantwoordelijke ambtenaar voor het project. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Na vragen van NRC over de kwestie heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes (VVD) vrijdagmiddag de gemeenteraad geïnformeerd, aldus zijn woordvoerder.

Bronnen in het stadhuis melden dat een commissie onderzoekt of Harms, achter de rug van de projectdirectie om, de aannemer heeft bevoordeeld. Volgens een interne integriteitsmelding zou dat onder meer zijn gebeurd door het honoreren van meerwerk-verzoeken van de bouwer. De melding kwam van de projectdirectie, aldus de bronnen.

Ook zou Harms de verdeling van de kosten voor de bouwplaats in het Spuikwartier op eigen houtje hebben aangepast ten gunste van de aannemer. VolkerWessels bouwt ook drie hoge woontorens naast Amare. Bouwer van de torens is de combinatie Sonate, een dochteronderneming van VolkerWessels – net als Amare-aannemer Cadanz. De projecten delen de bouwplaats.

Vorig jaar bleek dat Amare de gemeente aanzienlijk meer kost dan oorspronkelijk begroot: 210,9 miljoen in plaats van 176,6 miljoen euro. Het gebouw is ook niet in de loop van volgend jaar klaar zoals beoogd, maar pas in september 2021.