Niet de spanning, wel een feest

Nieuwe releases kunnen de gemoederen flink verhitten. Maar in de klassieke muziek, die draait om nieuwe interpretaties van bestaande meesterwerken, wordt de soep niet zo heet gegeten. Natuurlijk, nieuwe albums van artiesten die je bewondert – dat zijn evenementen om naar uit te kijken. Neem de nieuwe Schumann-cd van bariton Matthias Goerne: in niets teleurstellend, een feest voor de zinnen.

En daarnaast blijf je zoeken, hopen en dus luisteren en luisteren. Wanneer staat er weer een écht goede, lichte Franse liedtenor op – als vervanger van de ongeslagen Gérard Souzay? Wat is de bevredigendste uitvoering van de strijkkwartetten van Janácek? Toch het Takács Kwartet, of mis ik een recente topuitvoering? Gelukkig verschijnen er elk jaar bulken klassieke cd’s, en blijf je zulke ontdekkingen doen. Ook in 2019, zie onze selectie onder.

Vooropgesteld: geen cd evenaart de chemie van een concert, waarbij opwinding in de zaal de musici op het podium daadwerkelijk tot nog grotere hoogte kan aanvuren. Wagners Walküre met Jaap van Zweden in het Concertgebouw, dat was laatst zo’n evenement. Thuis zet je dan snel de cd op – maar je mist de spanning van het moment. In die zin is het mooiste muziekcadeau aller tijden altijd een kaartje voor een liveconcert.

Maar de mooiste cd’s aller tijden? Een afgrondelijk onderwerp. Kies je de cd die je al meermaals cadeau deed omdat hij je zelf ooit zo tot troost was? Of toch de allermooiste uitvoering van een muziekstuk dat nou eenmaal tot de Canon der Ondiscutabele Meesterwerken behoort? Een lijstje met tien tijdloze toppers was zo gemaakt. Maar dat het geen top-100 mocht zijn, dát schuurde.