Minderjarig slachtoffer in koelwagen verdween uit opvang Limburg

Een minderjarige Vietnamese jongen verdween vorig jaar uit de beschermde opvang in Limburg. Later werd hij samen met 38 anderen dood gevonden in een koelwagen in het Britse Grays.
Bloemen bij Waterglade Industrial Park in het Britse Thurrock, waar 39 Vietnamezen dood werden aangetroffen in een koelwagen.
Bloemen bij Waterglade Industrial Park in het Britse Thurrock, waar 39 Vietnamezen dood werden aangetroffen in een koelwagen. Foto Stefan Rousseau/PA/AP

Een minderjarige Vietnamese jongen die eind oktober samen met 38 landgenoten dood werd aangetroffen in een koelwagen in het Britse Grays, was kort daarvoor verdwenen uit een beschermde opvang in Limburg. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek van radioprogramma Argos. „Het spreekt voor zich dat het een groot drama is”, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen Argos.

Over de identiteit van het slachtoffer en omstandigheden van de verdwijning is weinig bekend. Een woordvoerder van het COA bevestigt desgevraagd het nieuws van Argos, maar wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Volgens Argos was de jongen in de opvang geplaatst uit bescherming tegen mensenhandelaren. Nidos, de voogdij-instelling voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Nederland, zegt tegen Argos nog geen uitsluitsel te kunnen geven over de identiteit van de jongen. De organisatie wacht het oordeel van de Nederlandse vreemdelingenpolitie af, die momenteel onderzoek doet.

Repatriëring bekostigen

Als blijkt dat Nidos inderdaad voogdij had over de jongen, gaat de organisatie mogelijk bijdragen aan het terugbrengen van zijn lichaam naar de nabestaanden. Families van de meeste Vietnamese koelwagenslachtoffers zeggen repatriëring niet te kunnen betalen. Het Verenigd Koninkrijk betaalt deze kosten niet. De Vietnamese overheid biedt de nabestaanden leningen voor de repatriëring.

Lees verder over de begeleiding van minderjarige asielzoekers in Nederland: Sobere opvang houdt asielkinderen niet vast

Eind maart werd bekend dat de afgelopen vijf jaar zeker zestig Vietnamese kinderen „met onbekende bestemming” zijn verdwenen uit beschermde opvang in Nederland. Dat bleek uit onderzoek van het journalistieke collectief Lost in Europe, waar ook NRC van deel uitmaakt. Lost in Europe zoekt uit hoe duizenden vluchtelingenkinderen na aankomst in Europa van de radar verdwijnen. Ook het nieuws over de Vietnamese truckdode die in Limburg werd opgevangen, komt voort uit het project.