Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Vorige week botsten voor- en tegenstanders van een verlaagde maximumsnelheid hier op elkaar. U was boos en grappig en creatief, maar u liet weinig ruimte voor andere thema’s. Deze week was de inbox daarentegen een trommel vol gesorteerde koekjes (terzijde: waarom heten ze gesorteerde koekjes terwijl ze ongesorteerd zijn?)

Ja, wij vinkten Zwarte Piet en de rol van premier Rutte in het debat een paar keer aan, met name na de column van Paul Scheffer hierover. Wij zagen prins Andrew langskomen, de blik vol onbegrip. Uiteraard was er voetbal (rond de biografie van Johan Cruijff, en de gemoedelijke volksaard van de Bosschenaren). De veelgeplaagde babyboomer, door Floor Rusman in een column vrij geniaal „geboortegolver” gedoopt, maakte zijn opwachting, onder meer in een boze brief over de „zuinige” twee ballen-recensie van de nieuwe cd van The Who; Paul de Kievit ondertekende met „van de OK boomer-generatie”, zodat je veilig kunt voorspellen dat ‘boomer’ net als Hillary’s deplorables nu ook een geuzennaam aan het worden is.

Maar als ik één mini-thema zou moeten aanwijzen, werd het ‘hoe de overheid met burgers experimenteert’. Je zag het in de brieven over de Participatiewet, een experiment zonder vangnet waarover het SCP eerder vernietigend oordeelde, en die nu wordt uitgebreid met het idee om mensen met een bijstand te vragen om een ‘tegenprestatie’. Dat kan ook zijn: laat ze een erkende studie volgen, suggereerde Mercedes Bouter. Dat ‘experimenteren op burgers’ werd gemunt door Eef Eerdmans in een brief over Sander Dekker, de minister die gezien de chaos in het rechtsbijstandsdossier volgens hem nu doet wat hij eerder in het onderwijs heeft gedaan: honderdduizenden leerlingen als proefkonijn gebruiken. Is het geen tijd, vraagt Eerdmans ten slotte, voor het experiment van „een regering zonder Sander Dekker, of, beter een regering zonder VVD, al zal Rutte dat wel een rot-experiment vinden”.

plv chef Opinie

Correctie (25 november 2019): In de tekst stond ‘CBS’ waar ‘SCP’ was bedoeld; dat is aangepast.